Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Варна
  4. 19 бебета са родени по общинската инвитро програма на Варна за седем месеца

Общини

19 бебета са родени по общинската инвитро програма на Варна за седем месеца

19 бебета са родени по общинската инвитро програма на Варна за седем месеца - Tribune.bg
Снимка:

Инвитро програмата на Община Варна за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми започна през 2014 година. За периода от 2015 г. до месец юли 2023 г. са родени 174 бебета, от които 97 момчета и 77 момичета. През тази година - до месец юли са родени 19 бебета. 

Това съобщи кметът на Варна Иван Портних по време на обучителен форум под надслов „Здрави и активни“, организирана от Фондация „Искам бебе“. В него участваха председателят на фондацията Радина Велчева, координаторът за Варна Валентина Иванова, директорът на АГ болницата в града проф. Емил Ковачев, лектори и студенти от Медицинския университет.

Отпуснатите от бюджета на Община Варна средства за финансиране на манипулации за инвитро процедури са в размер на близо 2 млн. лв., като в бюджета за тази година са предвидени 340 000 лв.

„Искаме повече бебета! Стремим се да осигурим условия за тяхното отглеждане. Варна е сред малкото градове в България, които нямат проблем с местата в детските градина, след година се надявам това да се случи и с яслите. Варна се гордее и със системата на основното и средното образование, осигурени са безплатни занимания на децата в градините и в школите на ОДК", каза още кметът Иван Портних. Той благодаря на Фондация „Искам бебе“ за отличното партньорство.

Радина Велчева посочи, че Варна е пионер в страната в подкрепата на двойки с репродуктивни проблеми чрез общинската инвитро програма, по която са родени и най-много бебета. Тя допълни още, че предстои да бъде отворен кабинет за безплатни консултации за репродуктивно здраве в общинската  АГ-болница.

Проф. Емил Ковачев съобщи, че по данни на БАН между 13 и 15 % от двойките у нас имат фертилни проблеми, а България е на едно от челните места по отрицателен естествен прираст – през 2022 г. са родени 56 596 бебета, които са 2600 по-малко в сравнение с предходната година. Тази тревожна тенденция продължава и затова всяка инициатива за насърчаване на отговорно и навременно родителство трябва да бъде приветствана, допълни той.

Обучението „Здрави и активни“ е част от проекта „Младите българи - архитекти на промяната“, финансирана от ММС със съдействието на Община Варна. В него бяха представи добрите практики в помощ на семействата, които искат да станат родители. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Още новини от Варна

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети