Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. София
  4. Анна Стойкова ГЕРБ/СДС: Успяхме да приемем доклад в СОС за приобщаване на глухите деца

Общини

Анна Стойкова ГЕРБ/СДС: Успяхме да приемем доклад в СОС за приобщаване на глухите деца

Анна Стойкова ГЕРБ/СДС: Успяхме да приемем доклад в СОС за приобщаване на глухите деца - Tribune.bg

Столичният общински съвет (СОС) на свое заседание прие доклад, със съвносител Анна Стойкова, за пилотен проект „Хей ръчички“, с който се  подпомага процеса на приобщаване на глухите деца към обществото чрез обучения в детски градини.

Целта е глухите хора да бъдат приемани като равнопоставена част от обществото, която да може естествено и пълноценно да общува.

Идеята е в продължение на една учебна година 14 детски градини да бъдат посещавани от жестов преводач, придружен от глух човек, които да научат децата на песничка по тяхната програма, преведена на българския жестов език.

Анна Стойкова коментира, че този процес трябва да се осъществи поетапно и по начин, който да не натоварва децата, участващи в пилотния проект, а по един интересен и подходящ за тяхната възраст начин да им даде информация, че съществува български жестов език, необходим за част от децата в нашето общество.

За изпълнение на пилотния проект от Дирекция „Образование“ са се обърнали приоритетно към детски градини, които се посещават от глухи деца, деца с нарушен слух или деца на глухи родители.

Анна Стойкова припомни, че Столичната община е първата община в България, която осигурява достъпност при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи хора, прилагайки Закона за българския жестов език.

СОС възложи на кмета на София да създаде Консултативен съвет за съдействие и сътрудничество с представители на глухата общност във връзка с прилагането на закона по въпросите, свързани с административното обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани на територията на Столичната община. В резултат от работата на Консултативния съвет бе одобрен План за действие, съдържащ мерките, сроковете и средствата за въвеждане на административно обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани на територията на Столичната община, превод на жестов език при провеждане на мероприятия с участие на хора с увреден слух и на сляпо-глухи хора и други дейности, който беше одобрен.


Още новини от София

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети