Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Благоевград с тържествена заря проверка по повод 145 г. от Освобождението на България

Общини

Благоевград с тържествена заря проверка по повод 145 г. от Освобождението на България

С тържествена проверка (заря) започнаха честванията в Благоевград, организирани по повод 145 г. от Освобождението на Р България.

Тази вечер жители и гости на областния център станаха свидетели на програма, изпълнена с патриотизъм.

В тържествената първа част на честванията участие взеха Представителни роти на 3-то Бригадно командване, Представителният духов оркестър на Сухопътни войски, ученици от благоевградски училища и РК „Традиция“.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов приветства участниците и гостите на пл. „Георги Измирлиев“  и подчерта героичния принос на предците ни за Освобождението България.

„Борбеност!  

Родолюбие!

Непримиримост!

Вяра!

Воля!

Към потисничеството непоносимост!

Все ценности и идеали, съхранили българския дух в онези мрачни времена на турско робство.

145 години откакто нашата родина е свободна. Почти век и половина - сякаш много, а всъщност – не, на фона на онези 500, по време на които в името на Независима България загинаха хиляди от свидните ѝ синове.

От разстоянието на времето ние можем да съзрем силата, патриотизма, безграничната непоколебимост на нашите предци, но едва ли напълно можем да усетим болката, страданието, скръбта, белязали необратимо нашата история в онези 5 века тиранство.

Каквото и да кажем за храбростта, за трудната съдба на онези, които с подвизите си, със своята героичност и саможертва, превърнаха най-големия блян на българите в реалност и ни завещаха свободна земя, ще бъде изключително малко.

Поклон и памет за онези мъже, жени, дори и деца, които бранеха родината, мълвейки заветните думи „Свобода или смърт“.

Точно те са вечният пример за това, че когато има обща кауза, когато не се делим и не се противопоставяме едни на други, само тогава ще бъдем успешни.

Искрено вярвам, че всеки от нас е закърмен с онези български идеали, които са ни съхранили като народ през вековете. Има ги вътре в нас, носим ги и ги пазим! Вярвам също така, че колкото повече ги отстояваме и прилагаме, толкова повече допринасяме за надеждното бъдеще на родината ни.

Нека знаем, че дължим това на децата си и не по-малко на нашите предци, жертвали всичко свое, за да ни има нас!

Да пазим България, за да я има през вековете напред!

Честит празник, българи!“, каза в част от словото си кметът Илко Стоянов.

Вълнуващ щрих в програмата беше и запалването на факли и жертвеници, които осветиха площад „Георги Измирлиев – Македончето“.

Финалът бе поставен от тържествена заря в цветове, символизиращи българския трибагреник.

Сред присъстващите официални лица на тазвечершното събитие бяха областният управител на Благоевград, председателят на общински съвет Радослав Тасков, полк. Митко Балтов, командир на 3-то Бригадно Командване, Секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, представители на духовенството.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети заря, трети март
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети