Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Благоевград
  4. Благоевград ще почете 98 години от смъртта на Тодор Александров

Общини

Благоевград ще почете 98 години от смъртта на Тодор Александров

Благоевград ще почете 98 години от смъртта на Тодор Александров - Tribune.bg
Снимка:

С ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на революционера Тодор Александров, благоевградската общественост ще почете 98 години от кончината на патриота. Церемонията ще се състои на 31 август от 11.00 часа пред бюст- паметника на революционера в градинката пред Съдебната палата в града.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 година в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части.

Големият патриот намира смъртта си на 31 август 1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство. На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза „Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата“.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Още новини от Благоевград

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати