Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Благоевград
  4. Блокади на АМ Струма и Е-79 край Благоевград заради мост, затворен повече от година

Общини

Блокади на АМ Струма и Е-79 край Благоевград заради мост, затворен повече от година

Блокади на АМ Струма и Е-79 край Благоевград заради мост, затворен повече от година - Tribune.bg

Кметът на Благоевград Илко Стоянов подкрепи протеста на жители срещу липсата на адекватни действия от страна на държавата за решаване на проблема с моста на Покровнишко шосе и заяви: Институциите са длъжници на хората

Кметът на Благоевград Илко Стоянов  застана редом до протестиращите жители на няколко села в община Благоевград, които за пореден път се обявиха срещу липсата на реални срокове от страна на държавата за построяване на нов мост на Покровнишко шосе.

За кратко бе блокирана АМ „Струма“ при пътен възел Зелендолско шосе.

„Истината е, че хората са напълно в своето право. Институциите са им длъжници! Проблемът трябва да бъде решен час по-скоро. Липсата на мост създава неудобство при придвижване, но и причинява финансови загуби на жителите“, заяви кметът Илко Стоянов.

По искане на протестиращите ще бъде проведена среща на 20 януари от 12.00 часа. Още по време на самия протест, Стоянов пое ангажимент да осигури зала, както и присъствието на местни кметове и жители. Очаква се от страна на Областна администрация да организират участие в срещата на отговорните институции на държавно ниво – Областно пътно управление, ВиК, „Аресгаз“. Целта е жителите, потърпевши от липсата на нов мост на Покровнишко шосе, да получат реални срокове за стартиране на СМР и приключване на дейностите от държавата.

Кметът Илко Стоянов провежда ежедневни срещи в търсене решение на проблема и непрекъснато декларира своята подкрепа към хората, живеещи в селата, свързани с компрометираното съоръжение, а това е и вторият протест към който се присъединява.

Непосредствено след пропадането на моста на Покровнишко шосе, Община Благоевград предприе серия от последователни действия за възстановяване на съоръжението.  Въпреки, че то е държавна, а не общинска собственост, кметът на областния център Илко Стоянов положи всички възможни усилия пътната връзка да бъде подновена в най-кратки срокове, тъй като тя е изключително важна за придвижването на хората, живеещи в селата Покровник, Мощанец, Падеш, Лешко, Габрово и Дебочица към Благоевград и обратно.

През м. февруари 2022 г. кметът Стоянов изпрати спешно писмо до Министерство на регионалното развитие и благоустройството с искане обектът да бъде включен в списъка за спешни ремонти. В резултат на това бяха предвидени средства от бюджета на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Последва процедура по инженеринг, както и такава за избор на изпълнител.

През м. октомври 2022 г. бе подписан и договор с фирма изпълнител за изграждане на нов мост, но към момента строителните работи не са стартирали, заради неуредени договорни отношения между държавата и фирмата доставчик на газ, чиято тръба за газоподаване е монтирана под самия мост.

 


Още новини от Благоевград

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати