Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. София
  4. Идея: Мемориал на създателите на българската държава - Кубрат, Аспарух, Крум и Борис I, на мястото на Моча

Общини

Идея: Мемориал на създателите на българската държава - Кубрат, Аспарух, Крум и Борис I, на мястото на Моча

Идея: Мемориал на създателите на българската държава - Кубрат, Аспарух, Крум и Борис I, на мястото на Моча - Tribune.bg
Снимка:

Гражданска инициатива за изграждане на български паметник на мястото на Паметника на съветската армия в Княжеската градина е в ход, съобщи общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

„Тази идея развих още при обсъжданията на доклада, касаещ съдбата на Паметникът на съветската армия. Още тогава от името на ВМРО развих тезата, че София няма място за национална памет и би било добре там да се издигне мемориал на създателите на българската държава - Кубрат, Аспарух, Крум и Борис I”, обяснява той.

„За толкова години София не успя да издигне подобен мемориал на основателите на България. Мястото считам за подходящо, тъй като е в близост до Народното събрание, Софийския университет, а съществуващият парк-градина дава възможност за провеждане на чествания и церемонии. Идеята не бива да става повод за поредния антагонизъм в българското общество, а да ни обедини, тъй както са обединили и създали българската държавност Кубрат, Аспарух, Крум и Борис Първи. Разбира се, в хода на обсъжданията може да се появят и други идеи, но важното е да държим на това там да се издигне български мемориал“, категоричен е Контрера.

Той и други общински съветници готвят доклад в тази насока.

„Важно е първо да чуем възможно много идеи как да се осмисли пространството на Княжеската градина“, подчертава още общинарят.


Последвайте ни в Google News

 

Още новини от София

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати