Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Варна
  4. Иван Портних: Отваряме Варна към морето

Общини

Иван Портних: Отваряме Варна към морето

Иван Портних: Отваряме Варна към морето - Tribune.bg
Снимка:

Отварянето на Варна към морето, създаването на зони за водни спортове, за културни събития е цел, по която работим от години, затова е важно тя да бъде надграждана. Това коментира днес кметът Иван Портних по време на представянето на ветроходеца Павлин Надворни, който се включва в околосветския маратон за самотни мореплаватели „Global Solo Challenge“.

Кметът припомни какви проекти са изпълнени до момента по темата: „Във Варна всички улици водят към морето, затова в продължение на няколко години направихме основни ремонт на важни улици като бул. „Цар Освободител“ и част от бул. „Приморски“, улиците в Гръцката махала –„Осми ноември“, „Цар Симеон“, ул. „Колони“ пл. „Екзарх Йосиф“ (Шишковата градинка), Градската градинка, бул. „Борис I“, бул. „Сливница“, „Сан Стефано“ и ул. „Преслав“. Продължаваме работа и в момента по рехабилитация на улиците. Предстои да реализираме проект за облагородяване на зоната около жп гарата, включително с изграждане на нова общинска автогара, заяви Иван Портних.

Отново с цел отваряне на града към морето, Община Варна изгради две пристанища. В „Карантината“ в момента са възстановени проектните дълбочини, в които могат да влизат и акостират плавателни съдове с газене до 1.5 метра. Приключен е договорът с предмет „Доставка и монтаж на допълнително оборудване“, подадени са документи за удостоверение за експлоатационна годност, а на 21.07. се очаква финалната проверка от ИА „Морска администрация“. Надявам се, че в началото на маестро Марио Хосен ще може да изнесе един прекрасен концерт от панорамната  площадка на пристанището“, коментира Иван Портних. За рибарското пристанище „Варна“ е приключена обществената поръчка за укрепване, предстои подписване на договор с избрания изпълнител и начало на дейностите.

„За отваряне на Варна към морето обърнахме специално внимание на двата крайморски парка. За „Аспарухов парк“, който е втората Морска градина на Варна, е готов паркоустройственият план. Районът вече вдъхнови варненци, които създадоха нови културни събития, които се провеждат там, като Международният фестивал Q-Jazz Festival Varna, Фестивалът за късометражно кино „Карантината“, „Най-дългата вечеря“, „Фестивал на хвърчилата“, Рок фестивалът и други, припомни кметът. 

Морската градина бе включена в европейски проект, чрез който ремонтирахме част от алеите, възстановихме кътове за отдих и розариума, създадохме детски и спортни площадки. Предстои изграждане на подземен паркинг с 600 места край Двореца на културата и спорта, който ще гарантира за удобен достъп в парка, каза кметът Иван Портних. Той заяви още, че мерките за ограничаване на колите в парка съвсем скоро ще бъдат отново актуални, тъй като Върховният съд вече се е произнесъл в полза на Община Варна по част от жалбите, оспорващи забраната за коли.

Контактната зона на Варна с морето – крайбрежната зона „Капитан Георги Георгиев“, трябва да бъде увеличена от Рибарския плаж до Евксиноград чрез отвоюване на пространство от морето, каза още кметът. Той заяви, че подобен проект с европейски средства вече е изпълнен в Констанца, Румъния, където са постигнати много добри резултати при решаването на брегоукрепителни проблеми. Това означава да овладеем ерозията на брега не само до Евксиноград, но и в Аспарухово – до Галата! Отвоюването на нови крайбрежни площи, включително за увеличаване на плажните ивици, облагородяване на зоните, създаване на пространства за спорт, отдих и култура - всичко това ще открие морското лице на Варна и ще даде нови перспективи за развитието на града, категоричен бе кметът Иван Портних.


Последвайте ни в Google News

 

Още новини от Варна

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати