Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Благоевград
  4. Кметът Илко Стоянов спря създаването на рудник за добив на барит

Общини

Кметът Илко Стоянов спря създаването на рудник за добив на барит

Кметът Илко Стоянов спря създаването на рудник за добив на барит - Tribune.bg

Среща на кмета Илко Стоянов с жители, обявили се срещу обособяване на рудника

Така ще бъдят защитени човешкото здраве и чистата околна среда

Заповедта на кмета Илко Стоянов за отмяна на ПУП, с който през 2014 г. е разрешено обособяване на рудник за добив на барит край с. Лешко, влезе в законна сила, след като беше обявена и изтекоха законните срокове за обжалване.

Тя бе издадена през м. ноември 2022 г., а към дата днешна намерението на „Илинденски мрамор“ за реализиране на рудник за добив на баритна суровина от находище „Тевни дол“ окончателно е спряно.

Мотивите за действията на кмета Стоянов са, че целият имот, предвиден за реализиране на рудник попада в защитени зони по програма „Натура 2000“, има несъответствия в изготвените документите и не е проведена процедура по съгласуване с РИОСВ, както и че няма осигурен транспортен достъп до обекта.

Освен това, кметът се съобрази с опасенията на жителите на няколко села в района, че човешкото здраве и околната среда ще бъдат подложени на риск, заради високата степен на токсичност на бария.

Сред притесненията на хората, описани във възражения, адресирани до редица институции, са и че при експлоатация на подобен обект очакваните контролирани взривове ще причинят стрес на жителите, както и че би могло да се влоши качеството на водата и водоснабдяването, тъй като при контролираните експлозии може да се стигне до разместване на пластове на варовиковите нишки, по които минават подпочвените води.

В тази връзка, през последните месеци кметът Илко Стоянов проведе редица срещи с жители на Благоевград и селата Падеш, Дебочица, Покровник, Горно Лешко, Лешко, Габрово.

В края на миналата година той подкрепи и протестна подписка, с която хората настояха процедурата по обособяване на рудник да бъде прекратена.


Последвайте ни в Google News

 

Още новини от Благоевград

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати