Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Връбница, София
  4. Кметът на „Връбница“: Забраните не винаги са удачен избор за предотвратяване на противообществени прояви от малолетни

Общини

Кметът на „Връбница“: Забраните не винаги са удачен избор за предотвратяване на противообществени прояви от малолетни

Кметът на Връбница: Забраните не винаги са удачен избор за предотвратяване на противообществени прояви от малолетни - Tribune.bg
Снимка:

Забраните не винаги са удачен избор за да се предотвратят противообществени прояви от малолетни (лица от 8 до 13-годишна възраст) и непълнолетни (лица от 14 до 17-годишна възраст). Имайки предвид това твърдение, българският законодател е уредил превенцията и противодействието срещу детското асоциално поведение със специален закон - Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (ЗБППМН)“.

Това обяснява кметът на район „Връбница“ Младен Младенов, който отговаря за програмата за превенция и противодействие на забранени вещества в столичния район.

Той коментира, че противообществена проява е действие, което е общественоопасно и незаконно или противоречи на морала и норми на живот и поведението в едно общество.

Законът смята, че малолетният няма пълна представа от действията си и техните последици, затова отговорност се търси от пълнолетния му настойник. По тази причина при непълнолетните лица тези прояви не се смятат за извършени престъпления. При непълнолетните лица има няколко предпоставки, по които се определя вида на действието. Първо опасността за обществото трябва да е ниска, второ извършването на действието трябва да е лекомислено. Тези предпоставки се оценяват от прокурор или съдия“, разяснява районният кмет.

Младенов: Модерните европейски системи се концентрират върху ресоциализацията, а не толкова върху вече извършеното

Други противообществени прояви са тези, които сами по себе си не са престъпление, но след още една стъпка, могат да се превърнат в такова. Това са действия, които противоречат на морала и добрите нрави.

Българският закон за БППМН предвижда мерки за въздействие спрямо непълнолетни лица, които са почти идентични с Минималните стандартни правила на ООН за правораздаване при непълнолетните. Налагат се следните мерки:

Предупреждение; задължаване да се извини на пострадалия; задължаване да участва в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията в поведението; поставяне под възпитателен надзор на настойниците му, със задължение за полагане на засилени грижи; поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател; забрана на непълнолетния да посещава определени обществени места; забрана на непълнолетния да се среща и да поддържа контакт с определени лица; забрана на непълнолетния да напуска настоящия си адрес; задължаване на непълнолетния да отстрани със свой труд причинената вреда, ако това е в неговите възможности; задължаване на непълнолетния да върши работа в полза на обществото; настаняване в социално-педагогическо заведение; предупреждаване за настаняване във възпитателно училище с изпитателен срок до 6 месеца; настаняване във възпитателно училище-интернат.


Последвайте ни в Google News

 

Още новини от Връбница, София

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати