Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Ловеч
  4. Корнелия Маринова очерта в Брюксел позиция относно регионите с неблагоприятни географски и демографски условия

Общини

Корнелия Маринова очерта в Брюксел позиция относно регионите с неблагоприятни географски и демографски условия

Корнелия Маринова очерта в Брюксел позиция относно регионите с неблагоприятни географски и демографски условия - Tribune.bg

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която е и заместник-член в Европейския комитет на регионите, направи изказване по време на 152-рата пленарна сесия на Комитета по регионите. Заседанията са в присъствен режим  на 30 ноември и 1 декември 2022 г. в Брюксел. Корнелия Маринова взе думата на 1 декември по темата „Засилване на подкрепата по линия на политиката на сближаване за регионите с неблагоприятни географски и демографски условия“ с докладчик  г-жа Мари-Антоанета Мопертюи (Marie-Antoinette Maupertuis).

Малко над 40% от територията на България е заета от планински и полупланински райони, което обуславя сериозни предизвикателства, съобщи Корнелия Маринова. „За тях няма ясно обособена програма на национално ниво, а те са част от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските  райони  2023 – 2027. Факт е, че през новия програмен период  финансовият ресурс за местно развитие е завишен и ще позволи  покритие от 80% от селските общини. Има обаче необходимост от промени в тромавите процедури, има дублиране  на функции и чести изменения. Планинските райони се нуждаят  от ориентиран към местните условия подход в рамките на дългосрочна визия.“ Така Корнелия Маринова очерта българската позиция по темата, която е изработена с активното участие на НСОРБ.

Дневният ред на поредната сесия на Европейския комитет по регионите бе много натоварен. Сред темите бяха Европейската година на младежта и одобряване на хартата за младежта и демокрацията,  дебати относно енергийната криза и последиците за европейските домакинства, продоволствената криза и др.

В различните панели участие взеха още две дами от България - Таня Христова, председател на комисия SEDEC на КР, и Лиляна Павлова, заместник-председател на Европейската инвестиционна банка.


Още новини от Ловеч

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати