Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Връбница, София
  4. Младен Младенов: Измина труден мандат, в който преборихме много проблеми

Общини

Младен Младенов: Измина труден мандат, в който преборихме много проблеми

Младен Младенов: Измина труден мандат, в който преборихме много проблеми - Tribune.bg
Снимка:

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за пети мандат като кмет на район „Връбница“ Младен Младенов е един от най-опитните ръководители на райони в София. Той говори откровено пред Tibune.bg за свършеното до тук и очакванията за бъдещето.

- Господин Младенов, приключва един мандат, съпътстван с множество световни кризи. Каква е равносметката Ви?

Този мандат беше невероятно труден, може би най-тежкият, не само за район „Връбница“, но и в държавата. Беше белязан от пандемията от Covid-19, което направи изключително трудно осъществяването на  много проекти, които изискват срещи в различни институции, срещи с граждани, подпомагането и обслужването на нуждаещи се в условия на безопасност и много други. След края на пандемията дойде и войната в Украйна, която макар и косвено, също оказа своето влияние. Но аз съм доволен, че успяхме да реализираме почти всичките си приоритети, въпреки трудностите. Направихме всичко, което зависи от нас и успяхме да се преборим с проблеми, върху които нямаме пряко влияние.   

- Гордеете се с реновирането на инфраструктурата за училища и детски градини. Какво е направено и какво предстои?

Предстои изграждане на нова детска градина в ж.к. Обеля-1, предстои проектиране на нова детска градина в ж.к. Връбница 2. Надявам се да предстои разширяване на 61 ОУ. Казвам надявам се, защото сме кандидатствали по съответната програма и вярвам, че проектът ни ще бъде одобрен. Това ще бъде втората изцяло нова  детска градина, построена на територията на "Връбница" в последните години, като в с. Мрамор е изграден нов блок на 176 ДГ „Зорница“,  предназначен за 2 групи – 50 деца, а в кв. Обеля  е  изграден  нов блок  на 138 ДГ „Приятели“. Така са осигурени още места за най-малките жители на района и ще бъде  решен проблема с недостига на места в детските градини

- Културната дейност е на високо ниво, има множество събития. Разкажете ни за тях.

Наистина имаме множество инициативи и моля да ми позволите тук да бъда по-изчерпателен. Реализирахме успешно през уикенда Фестивал на народната носия - Район "Връбница" –СО. Първото издание на фестивала проведохме 2019 та година. За съжаление заради пандемията и безопасността на гражданите, не можахме да го продължим през следващите три години. Но ето, че сега проведохме Второто издание на  Фестивала "Българска палитра". Целта на фестивала е да съхрани и популяризира националната носия и изворния фолклор на България. Да стимулира представянето на местни традиции-песни, танци, обичаите на различните области от които са изпълнителите и съдейства за съхраняването на нематериалното културно наследство. Да предостави възможност на колективи и индивидуални изпълнители за изява и публично признание. Да насърчава приемствеността между поколенията.

Жителите на Връбница  очакват с интерес традиционните събития, които се организират на наша територия. Тази година  по различен и запомнящ се начин се отбеляза празника на района  като "Седмица на Връбница"  с   Kампания „Едно цвете за „Връбница”, едно цвете за в къщи”. Кампанията стартира  на 03.04.2023 г. , като със служителите на района внесохме цвят в зелените площи, насаждайки голямо количество сезонни цветя. Целта бе всеки желаещ да има възможност да се включи в кампанията и заедно да превърнем район „Връбница” в едно по-красиво и цветно място за живот. Kампанията  приключи с празничен концерт в ж.к. Връбница – 2, като за доброто настроение се погрижиха Джаз – формация „София” със солист Яна Чакалска.

Навръх Гергьовден с. Волуяк отбелязва своя празник-събор с концерт на самодейци, традиционен курбан и народно веселие със съдействието на Народно читалище "Изгрев -1921“. По традиция  отбелязваме Спасовден в с. Мрамор.  Като част от своята културна политика, СО – Район „Връбница“ отбеляза Международния ден на детето 1 юни. В инициативата се включват всички детски градини в района. Чрез фигурите от цветя, дърво, четирилистна детелина и горска гъбка те показват, че децата на „Връбница“ обичат природата и това ги прави щастливи и отговорни към бъдещето.

Водени от желанието на нашите съграждани да бъдат създадени красиви и емблематични пространства  в  район „Връбница“, преобразихме няколко стари трафопоста и стени на многоетажни сгради с графити, като инициативата  се получи невероятно успешна и сполучлива.

Още през  2019 г. в квартал "Обеля" се появи артистично пресъздаден Народен театър. Стар електрически трафопост претърпя тотална трансформация и се превърна в красиво парче изкуство. Прекрасно изрисувана с 3D изображение застаряващата постройка се превърна в умален модел на Народния театър "Иван Вазов".

В края на 2021 г. осъществихме инициативата „Свобода в цвят“.  Художествения проект е с фокус върху градското пространство в зона с обществена значимост. Реализирахме го и с оглед превенция  на неестетичното и безразборно рисуване върху сгради.

Също така с цел да популяризираме птичката на гр. София, а именно синигерчето. Инициативата е иновативна, излиза извън границите на централната част на града, осигурява  достъп до култура на жителите на района, включва елементи на творческа провокация към  публиките и позволява популяризиране на навлязлата графити и стрийт арт култура. Проектът е осъществен от Sofia Graffiti Tour и е дело на известните у нас и в чужбина български актьори Arsek & Erase.

Красив стенопис на растения и животни, включени в Червената книга на Република България, украси сградата на столичното 61 ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ от към бул. "Ломско шосе". Стенописът е наречен  „Всичко зависи от нас” и се реализира през ноември 2022 г. Събитието беше проект с фокус към един от  най-сериозните световни проблеми - екологичният.   Запознава жителите и гостите на район „Връбница“ с  процеса на изработване на художествена стенопис, както  и  с техническа реализация пред погледите на жителите на района.  Вдъхновени от природата и в стремеж към създаване на дълготраен художествен обект за публиките от различни възрасти, както и с оглед на  превенция на неестетичното и безразборно рисуване върху сгради проектът „Всичко зависи от нас“ насочва вниманието към актуалната тема за опазване на природата и съхраняването на изчезващите растителни и животински видове, включени в „Червената книга на България".

Графитът показва Къдроглав пеликан със статут на критично застрашен вид; Бухал със статут на застрашен вид; Вълк- застрашен вид; Кафява мечка - застрашен вид; Европейски лалугер- уязвим вид; Пясъчна лилия - застрашен вид и Еделвайс също застрашен вид.

Проектът е изпълнен от художествен екип на "140 ideas",  в чийто екип е  художникът Венцислав Йосифов. Проектът е осъществен със съдействието на Sofia Graffiti Tour и с подкрепата на Столична община, част е от Календара на културните събития в София.

 - Социалната дейност също е много важна. По кои проекти участва районната администрация  и колко хора са обхванати по тях?

Район „Връбница“ има дълъг опит в предоставянето на социални услуги. 

Продължава изпълнението на проект „Топъл обяд“, въз основа на подписан административен договор с Агенция за социално подпомагане по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ .

Около 150  лица от район „Връбница“ получават всеки работен ден топъл обяд.

„Топъл обяд“ е продължение на успешното изпълнение в рамките на програмен период 2014-2020 и се реализира в съответствие с конкретната цел на програмата за справяне с материалните лишения чрез предоставянето на храни и/или основно материално подпомагане на най-нуждаещите се лица, включително децата, и прилагане на съпътстващи мерки, които подпомагат социалното им приобщаване.

От 01.09.2019 г. работим и по  Механизма  „Лична помощ“  - за подкрепа на хора с увреждания за упражняване на правата им, за пълноценно участие в обществото, за извършване на дейности, отговарящи на индивидуалните им потребности от личен, домашен или социален характер и за преодоляване на бариерите на функционалните им ограничения. Към настоящия момент  ползвателитe, включени в Механизма лична помощ са около 250 лица.

Район „Връбница” има богат опит по реализиране на различни програми и проекти, като „Независим живот“ и предоставянето на услуги - „Личен асистент”, „Социален асистент“, „Домашен помощник”, „Специализиран транспорт“, психологическа подкрепа и здравни грижи.

Ръководили сме се от принципите за  ефективност и ефикасност на предоставянето на помощта и зачитане на личното достойнството, самостоятелността и независимостта на хората с увреждания.

- Какви са трудностите при управлението на район "Връбница"?

Разбира се, че има трудности . Районът е много разнообразен с различните си зони – високо и ниско етажно строителство, производствени зони, земеделски земи, неурегулирани имоти, като всяка от тях изисква различни грижи. Именно в  това е трудността да се удовлетворят всички потребности едновременно.

 - Колко са проектите, които започнахте, а ще трябва да се довършват през следващия мандат?

Аз вече споменах част от тях – изграждането на две нови детски градини, разширяване на едно училище, довършване на канализацията в „Обеля“, продължаване на изграждането на канализация в кв. Модерно предградие, удължаване разширяването на бул. „Ломско шосе“ до „Северната скоростна тангента“, свързване на Северната скоростна тангента с гара „Волуяк“, изграждане на автогара срещу „Обеля -1“, изграждането на втори мост на ул. „Адам Мицкевич“ и свързването й с бул. „Ломско шосе“ и много други по-малки обекти.

 - С какво се гордеете ?

Искаме да задоволим изцяло нуждите на младите семейства и всяко дете да има място в детска градина. Това не е толкова лесна задача, защото поради спецификата на София и непрестанния поток от нови хора, които идват да живеят тук е трудно предвидимо какви точно са необходимостите. Но ние работим по въпроса и ще дам конкретни примери:

• Детска градина за 12 групи – Обеля 1 чието изграждане стартираме на 21.09.2023г. ще бъде не само красива , но и най – иновативната в София.

 


Последвайте ни в Google News

 

Още новини от Връбница, София

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати