Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Благоевград
  4. Нисколихвен заем за справяне със задълженията на СБАЛО „Св. Мина“ одобриха общинарите в Благоевград

Общини

Нисколихвен заем за справяне със задълженията на СБАЛО „Св. Мина“ одобриха общинарите в Благоевград

Нисколихвен заем за справяне със задълженията на СБАЛО Св. Мина одобриха общинарите в Благоевград - Tribune.bg
Снимка:

Местният парламент гласува още задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните, както и Програмите за управление на отпадъци и опазване на околната среда

Местните парламентаристи приеха предложението на кмета Илко Стоянов за отпускане на дългосрочен нисколихвен кредит от търговска банка на СБАЛО „Св. Мина“ с цел погасяване на просрочени задължения на болничното заведение, съобщават от пресцентъра на общината. Дължимите суми са по договори за доставка на лекарства, сключени с фармацевтични компании. Размерът на кредита ще бъде в размер до 1 500 000 лева за срок от 10 години. Необходимостта от отпускане на този кредит е продиктувана от обстоятелството, че лечебното заведение се намира в изключително тежко финансово състояние.

Възможността за отпускане на кредит от търговска банка, с помощта на който болницата да се разплати с фармацевтичните компании е мотивирана и поради причината, че доставчиците открито заявяват, че  ако лечебното заведение не изплати задълженията си към тях, доставките на лекарства ще бъдат спрени и няма да изпълняват нови заявки.

На редовно заседание днес, общинските съветници приеха и Програмата за управление на отпадъците и Програма за опазване на околната среда на община Благоевград за периода 2021-2028 година. Сред целите на Програмата са постигане на по-висока степен на рециклиране и подготовка за повторна употреба на битовите отпадъци, значително намаляване на количествата депонирани отпадъци, разделно събиране на битови отпадъци, рециклиране на отпадъци от опаковки, намаляване на пластмасовите отпадъци от продукти за еднократна употреба, намаляване на потреблението на тънки пластмасови торбички за пазаруване.

Още една важна точка бе приета днес. Това е въвеждането на задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца от учебната 2022/2023 година. Местните парламентаристи приеха тази точка с 35 гласа „за“, 0 „против“ и 0 „въздържал се“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Още новини от Благоевград

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети