Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Бургас
  4. Няма желаещи да съборят незаконните сгради в Росенец. Областният управител на Бургас кани общински фирми

Общини

Няма желаещи да съборят незаконните сгради в Росенец. Областният управител на Бургас кани общински фирми

Няма желаещи да съборят незаконните сгради в Росенец. Областният управител на Бургас кани общински фирми - Tribune.bg
Снимка:

Областният управител на Бургас Пламен Янев изпрати покани до 3 общински и две частни фирма за събарянето на незаконните сгради, чийто собственик не се установи, но се намират  до лятното  имение на Ахмед Доган в парк „Росенец“. Нито една фирма не се яви на обявените 2 обществени поръчки до момента, въпреки завишената сума за събарянето на постройките. 

"Тези сгради в Росенец са ярък пример за корупция и усещане за "завладяна държава", затова доведоха и до мащабни протести през лятото на 2020 г. Държавата е обявила необходимите законови процедури за събарянето, издействахме и увеличение на сумите, които са осигурени и фирмата-изпълнител ще ги получи", смята Янев. Той мотивира поканите до общинските фирми в Бургас с факта, че незаконното строителство е на територията на общината и именно тя е отговорна за премахването, ако собственикът на имота не го направи.

"Силно се надявам да покажем, че не толерираме беззаконието не само на думи, а и чрез дела", допълни областният управител.

Предмет на процедурата е премахване на триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, обявени за незаконни със заповеди на Община Бургас. Те се намират на плажа в местността "Отманли" и към момента не се използват.

След протестите през 2020 г. Община Бургас назначи проверка на обектите, която доказа незаконното строителство, но не успя да установи извършителя. И двете сгради попадат в държавни терени, затова според нормативните изисквания премахването им трябва да организира държавата.


Последвайте ни в Google News

 

Още новини от Бургас

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати