Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Благоевград
  4. Община Благоевград ще има нова Индустриална зона

Общини

Община Благоевград ще има нова Индустриална зона

Община Благоевград ще има нова Индустриална зона - Tribune.bg
Снимка:

След близо 50 години, Благоевград ще има нова Индустриална зона. Това обяви на пресконференция вчера кметът Илко Стоянов.

Първата стратегическа крачка към изграждане на новата Индустриална зона край с. Зелен дол вече е факт. По предложение на кмета общинските съветници дадоха съгласие за изработване на проект за изменение на Общия устройствен план, на база на което областният център на Пиринско ще има нова производствена зона. Идеята на кмета, залегнала като предложение в дневния ред на Общински съвет, бе гласувана с 37 гласа „за“, 0 „против“ и 0 „въздържали се“.

„Най-важните неща за реализиране на Индустриалната зона на този етап са локализиране на мястото, включването ѝ в Стратегическите документи на Интегрирания план за инвестиции в Югозападния район за планиране, както и да е залегнала в Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО), за да имаме възможност да получим финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост. Всички тези неща вече са налице. Днес слагаме самата основа на един процес, който със сигурност ще отнеме време, но важното е да имаме проектната готовност. Следва зоната да се впише в регистъра и да се търси финансиране“, коментира кметът Илко Стоянов.

Той подчерта, че приоритет за Община Благоевград е да създаде условия за привличане на инвеститори и допълни, че вече има заявен сериозен интерес от страна на такива.

„Благоевград е на уникално геостратегическо положение и целта е да се възползваме от него по възможно най-добрия начин. С изграждане на производствена зона общината ще се превърне в приоритетна за бизнеса“, заяви още кметът Стоянов.

Бъдещата Индустриална зона край, с. Зелен дол ще бъде изградена на два етапа. Първоначално тя ще е разположена на площ от около 650 дка, с възможност да се развие до 1100 дка.

Мястото, на което е планирана е 80% общинска собственост, а 20 % е частна , като собствениците на имоти ще могат да участват в процеса по изграждане. След реализирането ѝ предстои да бъде избран и оператор, от който тя да бъде ръководена.


Още новини от Благоевград

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати