Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Ловеч
  4. Община Ловеч поднесе венци в памет на загиналите в бившия концлагер „Слънчев бряг“

Общини

Община Ловеч поднесе венци в памет на загиналите в бившия концлагер „Слънчев бряг“

Община Ловеч поднесе венци в памет на загиналите в бившия концлагер Слънчев бряг - Tribune.bg
Снимка:

Ръководството на Община Ловеч в лицето на кмета Корнелия Маринова и заместник-кмета Венцислав Христов на 1 февруари 2023 г. поднесе венци и цвeтя в памет на загиналите по време на комунизма в кариерата на бившия концлагер „Слънчев бряг“ (1959-1962).  „Откакто сме поели ръководството на общината, считаме за свой дълг да припомняме истината за комунистическия режим и неговите жертви“, коментира кметът на Ловеч.

По-рано през деня в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе отслужена панихидата за жертвите на комунизма. Службата се водеше от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение със свещеници.

Предната вечер Община Ловеч организира премиера на филма „Слънчев бряг - експрес към ада“ на режисьора Степан Поляков, който е посветен на жертвите в лагера.

Кметът Корнелия Маринова припомни, че през 2000 г. България прие специален закон, който обявява комунистическия режим в България за престъпен, а Българската комунистическа партия - за отговорна за управлението между 1944 и 1989 г., довело страната до национална катастрофа. Денят за почит на жертвите на комунизма се отбелязва у нас за 13-та година, след като бе учреден по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Поклонението става по традиция на 1 февруари, защото на този ден през 1945 г. посрещат смъртта трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. общественици, жертви на Първи състав на Народния съд. Много от обвинените и арестувани по това време изчезват безследно още преди присъдата им да бъде произнесена. Десетки хиляди души са изселени само за няколко месеца.

 

Община ЛовечОбщина Ловеч


Последвайте ни в Google News

 

Още новини от Ловеч

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети