Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Ловеч
  4. Община Ловеч с благодарствен адрес от РЗИ

Общини

Община Ловеч с благодарствен адрес от РЗИ

Община Ловеч с благодарствен адрес от РЗИ - Tribune.bg

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова получи благодарствен адрес от директора на Регионална здравна инспекция  (РЗИ) - гр. Ловеч,  д-р Росица Милчева за ползотворната съвместна работа по изпълнение на Национален план за действие за намаляване  на риска от облъчване с радон 2018 – 2022 г.

„Служителите на общината активно съдействаха за осъществяването на проучвания за измерване на радон в жилища и детски градини на територията на общината“, се казва в поздравителния адрес.

По време на изпълнение на Националния план за действие за намаляване  на риска от облъчване с радон през 2020 г. , представители на РЗИ – Ловеч, извършиха измерване на нивата на радон в 12-те сгради на всички детски градини в общината. Децата са най-чувствителни и прекарват голяма част от времето си в детските градини, затова РЗИ извърши измерването на нивото на радон в тези сгради. При извършените измервания в помещенията на сградите на детските градини на територията на община Ловеч не се установиха повишени нива на радон.

Измервания са извършени в сградите на ДГ „Слънце“, ДГ „Люляче“, ДГ „Мария Сиркова“, ДГ „Първи юни“, ДГ „Детелина“, ДГ „Зора“, ДГ „ Снежанка“, ДГ „Радост“, ДГ „Люляче“ с. Лисец, ф-л Ловеч „Люляче“, ДГ „Люляче“ с. Славяни, ф-л Ловеч „Люляче“, ДГ „Кокиче“ с. Дойренци, ДГ „Кокиче“ с. Александрово, ф-л Дойренци. Проведени са индивидуални работни срещи с директорите и медицинските специалисти, на които са предоставени и обсъдени резултатите за съответната детска градина.

Референтното ниво на средногодишната концентрация на радон във въздуха за съществуващи сгради е 300 Bq /m3. Референтно ниво означава, че облъчването над тази стойност изисква предприемане на евентуални действия за намаляване на  концентрацията на радон.

Министерство на здравеопазването препоръчва да се предприемат действия за намаляване на концентрацията на радон във въздуха на съответните помещения, когато резултатите от изпитването на радон са над е 300 Bq /m3.

Намаляването на нивата на радон може да се осъществи лесно, ефективно и сравнително евтино чрез технически мерки, които се прилагат в редица държави в Европа и Америка.

Видовете мерки, които могат да се прилагат за намаляване на нивата на радон в сгради, зависят от измерените концентрации в съответната сграда и най-общо могат да бъдат следните: подобряване на вентилацията, включително и по-често проветряване на помещенията при нива на концентрация на радон около 300-400 Bq /m3; увеличаване на степента на естествен обмен на въздух, което се осигурява чрез създаване на допълнителни вентилационни отвори, разположени в по-ниските части на сградата; инсталиране на принудителна вентилация, която увеличава степента на обмен на въздуха в обитаемите пространства; уплътняване на пукнатини в основата, канали и други, при нива на концентрацията на радон над 500 Bq /m3; коригиращи мерки проектирани така, че да не се позволява навлизането на радон в сградата и монтиране на принудителна вентилация, при нива на концентрацията на радон над 700 Bq /m3.

Радонът е естествен радиоактивен газ и присъства в природата, независимо от човешката дейност. Той се образува при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха. Радонът бързо се разпада на радиоактивни частици, които се отлагат по прашинките, носещи се във въздуха, вдишват се и така се отлагат по дихателните пътища и белите дробове. Опасността за здравето на човека се дължи на тези радиоактивни разпадни продукти. Единственият начин да се установят повишени концентрации на радон е чрез специализирано измерване.

Облъчването на човека от радон е предимно в жилища. Нивата на радон се изменят непрекъснато, както през денонощието, така и през различните сезони. През зимата постъпването на радон в жилищата е около 4 пъти по-интензивно в сравнение с лятото. При често отваряне на врати и прозорци концентрацията на радона спада до тази във външния въздух. През зимния сезон, когато помещенията се проветряват по-рядко и прозорците са уплътнени, е възможно да се регистрират завишени стойности.

Радонът е втората, след тютюнопушенето, причина за възникване на рака на белия дроб и е водеща за непушачите. Радонът може да се превърне в рисков фактор за човешкото здраве, ако концентрацията на радон в помещенията е висока, облъчването от инхалирането на радон е продължително, тютюнопушенето и от други фактори на околната и жизнена среда. 


 

Автор

Още новини от Ловеч

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети