Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. ОИК-София прекрати правомощията на кмета на „Оборище“

Общини

ОИК-София прекрати правомощията на кмета на „Оборище“

ОИК-София прекрати правомощията на кмета на Оборище - Tribune.bg
Снимка:

Георги Кузмов е втория кмет от ПП-ДБ-СС с прекратени правомощия след Емил Бранчевски

Общинската избирателна комисия-София отстрани Георги Кузмов от ПП-ДБ-СС от поста кмет на район „Оборище“.

Той е остранен след сигнал за участие във фирми. В решението на ОИК се посочва, че Кузмов е съдружник в дружества  с ограничена отговорност и от момента на полагане на клетва и встъпване в длъжност като районен кмет той е трябвало да спази ограниченията по чл. 41, ал. 1 и ал. 3 ЗМСМА.

„Касае се за несъвместимост, която е нормативно регламентирана, като законодателят е отчел характера на функциите на кмета и е поставил ясни ограничения, които всеки е задължен да спазва. Именно затова е и без правно значение дали действително се е осъществявала или не търговска дейност, тъй като ограничението е свързано с недопускане на неправомерно влияние и конфликт на интереси. С встъпването в длъжност съответното лице следва да се съобразява със забраната, както е формулирана, без право на преценка“, посочват от избирателната комисия. 

„Тълкуването на нормата налага извод за забрана започване на търговска дейност след встъпването в публична длъжност, така и за продължаване извършване на вече започнала преди момента на встъпването в длъжност на такава дейност“, добавят от ОИК. 

„Неизпълнението на това задължение представлява основание за налагане на санкция, чрез предсрочното прекратяване пълномощията на кмета, съгласно разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т.5, вр. с чл. 41, ал.3 ЗМСМА. В настоящото административно производство, за да се отговори дали е налице такова нарушение следва да се изследва дали лицето е имало участие в дружеството и дали това е станало в периода от полагане на клетвата – 13.11.2023 г. до 13.12.2023 г., в който период следва лицето да е изпълнило и задълженията си по чл. 41, ал. 3 ЗМСМА“, пишат още ОИК-София. 

„Комисията установява, че Георги  Тодоров Кузмов е притежавал дружествени  дялове до 13.06.2024 г.., респ. след едномесечния срок по чл. 41, ал. 3 ЗМСМА, респ. участието му като съдружник  в тези дружества /"АДВЪРТАЙЗИНГ ФАКТОРИ ГРУП" ООД, с ЕИК 202910756 и "МЕДИАМИКС ГРУП" ООД, с ЕИК 175460501/  е продължило след полагане на клетвата и след изтичане на едномесечния срок по чл. 41, ал. 3 ЗМСМА. Доказателства за такова участие са налице за периода след 14.12.2023 г. и реално с това действие е нарушена императивната разпоредба на чл. 41, ал. 1 ЗМСМА. А при установяване такова нарушаване, административният орган няма право на преценка, а в условията на обвързана компетентност следва да приложи чл. 42, ал. 1, т. 5 ЗМСМА“.

Решението подлежи на оспорване по реда на чл. 459 ИК, в 7-дневен срок от обявяването му, чрез Общинска избирателна комисия – Столична община до Административен съд – София – град.

Припомняме, че ОИК-София вече отстрани кмета на район „Илинден“ Емил Бранчевски от ПП-ДБ-СС. Причината бе участие във фирма, регистрирана през февруари 2024 г. във Великобритания.

ОИК прекрати пълномощията на кмета на Илинден от ПП-ДБ-СС Емил Бранчевски

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати