Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Ловеч
  4. Престижна награда за ловешките „Службогонци“ от фестивала в Куманово, Северна Македония

Общини

Престижна награда за ловешките „Службогонци“ от фестивала в Куманово, Северна Македония

Престижна награда за ловешките Службогонци от фестивала в Куманово, Северна Македония - Tribune.bg

Спектакълът „Службогонци“ на Драматичен театър Ловеч е удостоен с престижна награда на завършилото 25-то юбилейно издание на фестивала „Дните на комедията 2022“, в Куманово, Северна Македония. Комедията с гост-режисьор и главен изпълнител Николай Урумов е отличена с награда за костюмография. Това съобщи директорът на ловешкия театър Биляна Петрова.

Костюмите на Иван-Вазовите герои в „Службогонци“ са дело на младия Кирил Наумов и разкриват, освен епохата, социална и психологическа същност на образите.

„Това е важно признание за ловешкия театър, особено в светлината на някои последни събития в Северна Македония. В препълнената зала бяхме заедно с кмета на Куманово Максим Димитриевски и видяхме как комедията на Иван Вазов чрез нашите актьори стопява граници и стига до сърцата на публиката“, коментира кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Както съобщихме по-рано, на 5 октомври кметът на Ловеч подкрепи на място театралната трупа от България.

От 18 септември до 14 октомври македонската публика видя 12 театрални представления на местни  и гостуващи театри от Хърватия, България и Сърбия. Имаше театрални трупи от цяла Северна Македония – Щип, Битоля, Тетово, Струмица и други.

Тази година фестивалът за първи път бе с конкурсен характер. Връчени бяха шест награди – за най-добра актриса и най-добър актьор, за сценография, костюми, режисура и представление.

Коле Ангеловски  с "Паника в хотел Палас" на Театър Струмица спечели награда за най-добра режисура, а като най-добър спектакъл е отличен "Секс и лъжи" на Кумановския театър. Председател на журито бе актрисата Магдалена Ризова Черних. 


Още новини от Ловеч

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати