Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Ловеч
  4. С пиесата „Слуга на двама господари” ловешкият театър открива новия си сезон

Общини

С пиесата „Слуга на двама господари” ловешкият театър открива новия си сезон

С пиесата Слуга на двама господари ловешкият театър открива новия си сезон - Tribune.bg
Снимка:

Драматичният театър в Ловеч открива новата театрална година, като представя за първи път пиесата на италианския драматург Карло Голдони „Слуга на двама господари” под режисурата на Йосиф Сърчаджиев и адаптацията на Райна Томова. Премиерата ще се състои на 13 септември от 19.00 ч. на основната сцена на Ловешкия театър, съобщиха от институцията. 

Билетите са в продажба на касата на театъра, с работно време от 10 до 14 ч., и онлайн в мрежата на entase.bg.  /Резервации на места могат да се правят на телефон 0884315455/.

В актьорския състав взима участие артистът от Народния театър „Иван Вазов” Йордан Петков-Дуньо, който не за първи път гостува в трупата на Ловешкия театър. През изминалия сезон той влезе в образа на Боздугански от пиесата на Иван Вазов „Службогонци”, с режисьор Николай Урумов, и се превъплъти във верния другар на Дон Кихот - Санчо Панса, в спектакъла на режисьора Кристиана Бояджиева „Дон Кихот”.

В „Слуга на двама господари” Йордан Петков – Дуньо ще изиграе ролята на Доктор Ломбарди. Заедно с него на сцената ще си партнират Аделина Петрова, Гьорги Трайков, Марина Георгиева, Нина Суванджиева, Петър Стойчев, Силвия Чобанова и Явор Костов-Яша. Участват  и двете най-нови попълнения в трупата на театъра - Мелис Скендерова и Неделин Найденов.

Сценографията и костюмите са дело на Надя Василева-Ковачовска.

Известният италиански драматург Карло Голдони пише пиесата „Слуга на двама господари” през 1746 г. Въпреки че е създадена през 18 век, до днес тя не слиза от световните театрални сцени.

Това е комедия с драматични обрати, чийто сюжет въвлича зрителя в една необикновена за времето си история. Труфалдино, принуден от нищетата си, намира работа като слуга на двама различни мъже едновременно, без те самите да знаят за това. Единият е Флориндо, който бяга от Торино към Венеция, защото е убил на дуел брата на любимата си Беатриче, а другият се оказва самата Беатриче, дегизирана като Федериго Распони, или казано с други думи – като своя покоен брат. Прави го, за да последва своя Флориндо, но в същото време се превръща в неволна пречка за брака между Силвио и Клариче, която е била сгодена за нейния брат Федериго.

Но накрая, в центъра на тази объркана история, застава Труфалдино, забърквайки още по-големи неприятности.

Животът на Карло Голдони обхваща периода, когато Комедия дел арте е в упадък и драмата, каквато я познаваме днес, поема своят път. Драматургът умело адаптира стария стил към собствените си забавни сюжети, а най-известната от тези му пиеси е „Слуга на двама господари”.


Още новини от Ловеч

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати