Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Варна
  4. Във Варна: Амбициите са ремонтните дейности в „Кайсиева градина“ да започнат напролет

Общини

Във Варна: Амбициите са ремонтните дейности в „Кайсиева градина“ да започнат напролет

Във Варна: Амбициите са ремонтните дейности в Кайсиева градина да започнат напролет - Tribune.bg
Снимка:

С решението на Общинския съвет на Варна да бъде изтеглен заем за важни инфраструктурни проекти в града се слага и край на епичната сага с ремонта на „Кайсиева градина“, която продължава от 2016 г. досега. Това заяви кметът на район „Владислав Варненчик“ Николай Костадинов.

В район „Владислав Варненчик” ще бъде рехабилитирана северната част на ІІ микрорайон (т.е. Кайсиева градина), за който преди година средствата не стигнаха.

„Амбициите ни са да заработим още напролет, но не всичко зависи от общината“, допълни Николай Костадинов.

Процедурата включва след осигуряване на средствата да се проведе обществена поръчка с избор на изпълнител и след това да започне същинската част от ремонта, за който отдавна има проект.

Още от 2016 г. за цялостен ремонт на „Кайсиева градина“ бяха осигурени средства по ОП „Региони в растеж“, но тогава местен политик вдигна протести срещу ПУП-а на ІІ микрорайон (изработен между 2005 и 2013 г.), използвайки медии и всякакви средства. В крайна сметка средствата бяха пренасочени към ІV микрорайон на район „Владислав Варненчик“, който се превърна първият изцяло рехабилитиран микрорайон във Варна и въобще – в България.

Кметът Иван Портних и общинската администрация се опитаха да осигурят финансиране за „Кайсиева градина“, кандидаствайки за 12 млн. лв. по остатъка от средствата по ОП „Региони в растеж“ през 2019 г.

„Можехме да започнем през 2020 г., но тогава ни връхлетя ковид-кризата, всички средства бяха пренасочени към пандемията и „Кайсиева градина“ отново изкара лош късмет“, припомни още Николай Костадинов.

През зимата на 2021 г. тогавашният премиер на страната Бойко Борисов осигурява 7 млн. лв. за старт на проекта, а с над 1 млн. лв. се включва и община Варна. С тази сума се осъществява и ремонтът на половината от ІІ микрорайон (южната част), а бурните политически събития от последната година и половина не позволяват да се намери финансиране за довършване на цялостната рехабилитация.

„Останахме на средата. Търсиха се всякакви варианти, дори сме пращали 2 – 3 пъти документи до последното редовно правителство, но така и не се стигна до осигуряване на средствата. В крайна сметка кметът на Варна Иван Портних реши, че общината сама ще довърши ремонтите, благодарение на високия си кредитен рейтинг. Радвам се, че мнозинството в ОбС – Варна, подкрепи това решение и независимо от съпротивата на шепа общински съветници, „Кайсиева градина“ най-накрая ще бъде рехабилитирана изцяло“, доволен е Николай Костадинов.

Само преди дни опитите на съветници от „Демократична България“ предизвика жителите на района да започнат подписка в подкрепа на решението на местния парламент. Тя събра 2411 подписа.

„Преди 2 г. ни трябваха около 12 млн.лв. за всички строително-монтажни дейности, сега тази сума се надявам да стигне за приключване на ремонтите в северната част“, допълни той.

Предвид растящите цени на строителните услуги и високата инфлация не бяха рехабилитирани филиалът на варненския театър и читалището във „Владиславово“. Надеждите за „Кайсиева градина“ са в актуалните изчисления на администрация за цената на рехабилитацията и евентуално – методиката на Министерски съвет за индексиране на цените на ремонтните дейности.

Николай Костадинов е доволен и за друго – освен завършване на ІІ микрорайон средства от предстоящия щредит ще бъдат отпуснати за ремонти на междублокови пространства на І микрорайон, както и за ремонти на улици: на южната част на ул. „Янко Мустаков“, за ул. „Георги Минков“ и ул. „6 септември“ – към бул. „Св. Елена“, както и на „Асен Разцветников“.

В район „Владислав Варненчик“ ще бъде извършена и реконструкция на улица „Девня” – в участъка между булевардите „Атанас Москов” и „Република“, както и на самия бул. „Атанас Москов” – от кръговото кръстовище под магазин „Метро” до ул. „Кольо Фичето” в Западна промишлена зона. И не само това – за бул. „Атанас Москов“ се предвижда ново осветление, тротоари, велоалеи.

„С гордост мога да кажа, че скоро владиславовци ще могат да се движат само по нов асфалт“, сподели районният кмет.

Той осъзнава, че всичко това е свързано с много работа за него и екипа му, но е доволен, защото район „Владислав Варненчик“ окончателно ще добие европейският вид, който заслужава.

Борис Проданов, „ВАРНА новини“


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети