Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 27% инфлация в строителството, става все по-невъзможно да имаме собствено жилище

Парите

27% инфлация в строителството, става все по-невъзможно да имаме собствено жилище

27% инфлация в строителството, става все по-невъзможно да имаме собствено жилище - Tribune.bg
Снимка:

На територията на София за последната година имотите са поскъпнали с 24-28%, каза Георги Шопов

„27% е инфлацията в строителството. За това, което сме могли да построим миналата година със 100 лева, сега ни трябват 127 лева. Това поскъпване се дължи изцяло на поскъпването на строителните материали, като основната причина за това са големите инфлационни процеси. Надяваме се, че този инфлационен процес в строителството е изчерпан, това ще бъде неговият пик и повече няма да расте“.Това заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов пред Bulgaria ON AIR.

Никола Стоянов: Стигнахме пика на инфлацията, има нужда от правителство с дълъг хоризонт

По думите му строителният бранш е един от най-засегнатите.

„Квалифицирани строителни работници все по-трудно се намират. Причините за това са две. Едната е държавната образователна политика и обезсмислянето на техникумите. Ние трябва да създаваме кадри, подготвени за производството. Другата причина е, че голяма част от нашите специалисти отиват да работят в Западна Европа, защото там заплащането е по-високо. Заплащането там е с 60% по-високо“, изтъкна Шопов.

Той коментира още, че на територията на София за последната година имотите са поскъпнали с 24-28%.

„Това се отнася за новото и старото строителство. Големият проблем е намаляването на покупателната способност на гражданите. С една средна работна заплата в София в момента можем да си купим 0,67 кв.м жилищна площ. Това означава, че сме обеднели с 13% във възможността да имаме собствено жилище. В последните месеци огледите са се увеличили, но цените стават вече толкова високи и сделките намаляват“, допълни председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Мика Зайкова: ПП не знаят какво е държава, имаме минус 532 милиона евро чужди инвестиции

„Под 1% са проектите, които не се финализират. Цената на сградите на „зелено“ е с 20% по-ниска. Новото строителство е по-предпочитано, защото първо – е по-функционално, второ – е по-приятно да се живее там, и трето – средата и хората, които са ти  съседи, са млади, интелигентни и работещи“, каза в заключение Георги Шопов.

Тихомир Тошев пред Tribune.bg: Влизаме в световната тенденция с повишение на лихвите


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати