Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 50% от приходите на болниците да са заплати

Парите

50% от приходите на болниците да са заплати

Снимка:

Лечебните заведения да определят размера и структурата на разходите за персонал чрез вътрешни правила

Минимум 50% от приходите на болниците да отиват за заплати. Това е част от проекта на Методиката за образуване на разходите за персонал и работните заплати на медицинския и немедицинския персонал в държавните и общинските лечебни заведения. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е представил методиката пред синдикатите и работодателите, съобщиха от здравното министерство.

В приходите на болниците се включват тези средства, които са финансирани от НЗОК и МЗ, както и приходи от потребителски такси, наеми и други услуги.

„Предлагаме лечебните заведения за болнична помощ да определят размера и структурата на разходите за персонал чрез вътрешни правила, които да са съобразени с настоящата Методика и със спецификата, организационната структура и дейността на всяка конкретна болница. Всяка болница ще съгласува вътрешните си правила с представените на ниво лечебно заведение синдикални организации“, посочи здравният министър. Той уточни, че вътрешните правила ще се утвърждават от директора или управителя на лечебното заведение и ще бъдат синхронизирани със Стандарта за финансова дейност, който прилагат държавните и общински болници.

Освен това болниците ще могат да изплащат и допълнителни възнаграждения. Те ще се изчисляват индивидуално за постигнати резултати. Предложението на МЗ е средствата за допълнителни възнаграждения да не могат да превишават 50% от общите разходи за персонал.

„С Методиката се цели да бъдат гарантирани справедливи, обективни и прозрачни процедури при определяне на индивидуалните работни заплати, както и да не бъдат допускани форми на дискриминация или неравностойно третиране на персонала при определяне размера на възнагражденията“, посочват от здравното ведомство.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още