Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Александър Манолев: За 10 години БВП на България се е увеличил с 30 млрд. лв.

Парите

Александър Манолев: За 10 години БВП на България се е увеличил с 30 млрд. лв.

Александър Манолев: За 10 години БВП на България се е увеличил с 30 млрд. лв. - Tribune.bg
Снимка:

Всяка година в България се създават по 10 хил. нови работни места от частния сектор

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България е нараснал с 30% или с около 30 млрд. лв. за последните 10 години. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на X Зимен университет на МГЕРБ в Сандански.

„Износът ни се е увеличил повече от два пъти от 2009 г. до сега и вече надхвърля 56 млрд. лв.“, допълни Александър Манолев. Според него в икономически план страната ни е направила сериозна крачка напред. „Имаме исторически шанс, ако запазим стабилността и се възползваме от възможностите. Но трябва да спрем да се разделяме по всяка тема“, каза още Александър Манолев.

Сред водещите групи в експорта ни са стоки и продукти на нашата индустрия, стана ясно от неговото изложение. „В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС - съседна Турция, но пък търговските ни отношения с нея са много важни и динамични“, отбеляза зам.-министър Манолев. Сред другите страни, извън ЕС, България развива най-интензивна търговия със Сърбия, Съединените американски щати, Руската федерация и др. Откроена бе и една интересна тенденция - Китай е все по-близо до влизане в топ 10 на страните, за които реализираме експорт. Нещо, което показва, че нашите компании са предприемчиви и следват световните тенденции.

„За да отговоря на тези, които твърдят, че чуждите компании напускат страната, ще цитирам официалната статистика – всяка година в България се създават по 10 хил. нови работни места от частния сектор“, подчерта икономическият заместник-министър. Той представи и данни, от които е видно, че инвестициите в страната устойчиво растат през последните години, а за 2018 г., по предварителни данни на НСИ, те ще достигнат 20 млрд. лв. Преките чуждестранни инвестиции също растат с около 10% през 2017 и 2018 г.  


Коментари (1)

патриота Абе министре..какви милярди бълнувате,какви инвестиций,какъв Китай,САЩ...и ЕК.. бълнувате и пишете глупости на търкалета..от 1965 до 1982..5 г. се изгради нашия квартал,да не кажа нашия град,от нашите бащи работещи в различни предприятия.До сега вече 30г преход..една къща не се е построила,останахме бабите и старците да живеем в тези къщи,нашите деца са по Света..пусто и празно..какви 30 милярда..де ги..ние нищо не разбрахме..160лв пенсия взимаме,добре че пращат децата та не мрем от глад..министреее..министрее..Живеем в голяма неправда..жална ни майка!
24.02.2019 09:49 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още