Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Англичанин с десетилетия опит в енергетиката съветва „Еврохолд“ по сделката с ЧЕЗ

Парите

Англичанин с десетилетия опит в енергетиката съветва „Еврохолд“ по сделката с ЧЕЗ

Англичанин с десетилетия опит в енергетиката съветва Еврохолд по сделката с ЧЕЗ - Tribune.bg
Снимка:

Бившият директор на американската централа „ТЕЦ Марица Изток 3“ Гари Левсли влиза в консултативния съвет на компанията

Консултативен съвет ще съветва „Еврохолд“ в работата им в полето на енергетиката. Компанията навлезе в нова сфера, сключвайки договор за придобиването на шестте дружества на чешката компания ЧЕЗ в България.

Сделката е на стойност 335 млн. евро.

В очакване на финализиране на придобиването до края на годината, от ръководството на „Еврохолд“ вече събират екип от доказани професионалисти в енергетиката, които да ги консултират. Вече са привлечени експерти от страната и чужбина, които ще се нагърбят със задачата да начертаят стратегия за развитието на бизнеса.

Стратегията трябва да бъде базирана на инвестиции, подобряване на качеството на услугите и намаляване на техническите загуби.

Вече е ясен и първият член на съвета – англичанинът Гари Левсли. Това име говори много на следящите отблизо енергийния сектор. За незапознатите – Левсли допреди няколко години беше изпълнителен директор за България на американската компания ContourGlobal. Това е мажоритарният акционер в „ТЕЦ Марица Изток 3“.

Годините работа в страната ни обаче са само малка част от богатата биография на англичанина.

Кой е Гари Левсли?

Левсли е морски инженер. Той е бакалавър от Open University във Великобритания и е специализирал в Darden Business School към университета във Вирджиния. Кариерата му започва като инженер на танкери за петрол и втечнен природен газ и за следващите 40 години придобива впечатляващ опит, натрупан в десетки страни и на 4 континента.

Вече със солиден близо 20-годишен стаж зад гърба си, през 90-те става вицепрезидент на AES Corporation и отговаря за управлението на няколко централи в пет страни. Става оперативен директор на Medway Power Station в Кент, Великобритания.  Следват назначения като изпълнителен директор на основни обекти на AES в Унгария и Казахстан, където се занимава с модернизация и оптимизация на съоръженията и работния процес. През 1999 е избран за председател на групата на AES Silk Road със седалище в Москва.

На терен в Обединеното кралство Левсли се завръща през 2002 година като управляващ директор на AES Drax Power Ltd. – най-голямата топлоцентрала в Западна Европа, произвеждаща цели 4 хил.  мегавата ел. енергия. През 2004 е назначен в Kiev & Rivne Electricity Distribution Co’s в Украйна, където съумява да реализира успешно инвестиционна програма за $50 млн. за подобряване на енергийната ефективност и намаляване на загубите, финансирана със средства от IFC.

Преди да се присъедини към ContourGlobal той е главен оперативен директор на ситуираната в Украйна Donbass Fuel & Energy Co. (DTEK). Междувременно ръководи и изграждането на нови централи за възобновяема и топлинна енергия на територията на Нигерия, Того, Украйна, Полша, Румъния, Италия и Северна Ирландия.

България и „ТЕЦ Марица Изток 3“

През 2011 г. като изпълнителен вицепрезидент на ContourGlobal Гари Левсли ръководи придобиването на българския „ТЕЦ Марица Изток 3“ от Enel. Цената на сделката е 230 млн. евро. Той развива и прилага 3-годишен бизнес план, който значително подобрява ефективността, безопасността и приходите на централата.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати