Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Английската централна банка повиши лихвените проценти

Парите

Английската централна банка повиши лихвените проценти

Английската централна банка повиши лихвените проценти - Tribune.bg
Снимка:

Английската централна банка повиши основния си лихвен процент с 50 базисни пункта до 2,25%. Това е седмото поредно повишение на лихвения процент, с което разходите по заемите достигнаха най-високото си ниво от 2008 година насам.

Банката взе също така решение да намали запасите си от британски държавни облигации с 80 млрд. паунда (90 млрд. долара) през следващите 12 месеца до общо 758 млрд. паунда.

От финансовата институция обявиха, че несигурността около перспективите за цените на дребно на енергията в Обединеното кралство е намаляла, след като правителството по-рано обяви мерки за подкрепа, включително гаранция за цените на енергията.

„Като се има предвид гаранцията за цените на енергията, пикът на измерената инфлация на потребителските цени сега вероятно ще бъде по-нисък от прогнозирания в доклада от август - малко под 11% през октомври“, се казва в изявление на банката, но допълниха че:

„Въпреки това сметките за енергия все още ще се повишават и в съчетание с косвените ефекти от по-високите енергийни разходи се очаква инфлацията да остане над 10% през следващите няколко месеца, преди да започне да спада“.

От финансовата институция заявиха още, че ще предприемат необходимите действия за устойчиво понижаване на инфлацията до „целевото равнище от 2% в средносрочен план“.

По последни данни годишната инфлация в Обединеното кралство неочаквано се понижи до 9,9% през август, като предходния месец беше отчетено 10,1% , което беше най-високото показание от 1982 година насам.


Етикети повишение
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети