Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Асен Василев: Ако няма редовно правителство, служебното ще внесе Плана за възстановяване в Брюксел

Парите

Асен Василев: Ако няма редовно правителство, служебното ще внесе Плана за възстановяване в Брюксел

Асен Василев: Ако няма редовно правителство, служебното ще внесе Плана за възстановяване в Брюксел - Tribune.bg
Снимка:

Приеха на първо четене актуализацията на бюджета в ресорната комисия

Планът за възстановяване и устойчивост на България е готов и е предмет на неофициални коментари между София и Брюксел. Ако другата седмица има редовно правителство, то ще може официално да го внесе в Европейската комисия“, това каза по време на дебатите в бюджетна комисия финансовият министър Асен Василев и добави, „Ако не се състави кабинет и се стигне до нови предсрочни избори, ще се наложи служебният кабинет да внесе този План в ЕК, защото страната не може да чака почти до края на годината.“

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене актуализациите на бюджета на Държавното обществено осигуряване на НЗОК и на държавния бюджет.

Приходната част е гарантирана, тя със сигурност ще се случи. Разходната част е изключително балансирана, има достатъчно пари за увеличение на пенсиите с 12,5%, за пълно покриване на разходите за медицинските работници и медикаменти, които са необходими. Има 430 млн. в подкрепа на бизнеса, плюс дофинансиране на системите на МВР, МП. Парите за допълнителни избори са предвидени. Така, че така да се каже най-лошият сценарий от тежка криза и в разходната, и в приходната част е отчетен”, каза Василев пред медиите.

По думите му оттук нататък, ако депутатите решат да правят допълнителни промени - било в разходната част, било в приходната част, те трябва да бъдат остойностени и разгледани.

Разчетите на служебното правителство показват, че ще се съберат повече от 2 млрд. лева. Затова държавата е готова да похарчи извънредно 1,8 млрд. лева. Парите ще отидат основно за здравеопазване и за подкрепа на бизнеса при четвъртата вълна на коронавируса.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети