Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Асоциацията на банките приветства решението на БНБ относно реда за отсрочване на кредитите

Парите

Асоциацията на банките приветства решението на БНБ относно реда за отсрочване на кредитите

Снимка:

Отлoжeнитe внocки ocтaвaт дължими, отсрочването може да бъде заявено от клиентите до обслужващата ги банка не по-късно от 22 юни

Управителният съвет на Асоциацията на банките в България /АББ/ приветства решението на Управителния съвет на Българската народна банка/БНБ/ за приемането на предложения от асоциацията ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения, се казва в официално съобщение на банковата асоциация.

Редът предлага варианти за отсрочване на задължения. Той не представлява възможност за опрощаване или намаляването им, като отлoжeнитe внocки ocтaвaт дължими, подчертават оттам.

В изготвения от АББ документ, утвърден вече от БНБ, банките в България предлагат за кредитополучателите си, засегнати от ефектите от пандемията, отсрочване на задължения по договори. Отсрочването може да бъде за срок до 6 месеца, който изтича не по-късно от 31 декември 2020г. То може да обхване всички изискуеми суми или само главница. Отсрочването може да бъде заявено от клиентите до обслужващата ги банка не по-късно от 22 юни 2020г. Банките се произнасят по заявленията до 30 юни 2020г.

АББ обръща внимание на клиентите върху дългия срок на прилагане на реда, както и върху необходимостта да следят внимателно указанията, съобщенията и обявленията на банките на официалните им сайтове, в клоновете им или направени по друг подходящ начин. Това е изключително важно, за да се избегне нежелателното в настоящата епидемиологична обстановка струпване на голям брой хора в офисите на банките. За да минимизират посещенията си в клоновата мрежа, е препоръчително за консултации клиентите да се свързват с банките си чрез дистанционни способи за връзка.

За основната група клиенти на банките, които ще продължат да изплащат редовно вноските си по кредити, съгласно договорените погасителни планове, с приемането на реда за отсрочване не настъпват никакви промени, подчертават банкерите. От асоциацията с председател Петър Андронов напомнят, че ще продължават да подкрепят домакинствата и бизнеса в тази безпрецедентна ситуация и да изпълняват ключовата си роля на стабилизиращ фактор за икономиката на страната.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още