Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. БАЗ и СЗБ: Заведенията са внесли 132 млн. лв. повече през 2022 г.

Парите

БАЗ и СЗБ: Заведенията са внесли 132 млн. лв. повече през 2022 г.

БАЗ и СЗБ: Заведенията са внесли 132 млн. лв. повече през 2022 г. - Tribune.bg
Снимка:
ресторант, заведение

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват своето учудване от поредния опит за грубо изкривяване на данните за ползите от намалената ставка ДДС за сектор ресторантьорство.

„В откровено организирана от НАП атака с изопачени данни се твърди, че при 4.6 млрд. лв. оборот през 2022 г. са внесени едва 7 млн. лв. ДДС“, се казва в позиция на Сдружението, разпространена до медиите..

„Данъчното законодателство обаче е обвързано и ефектът от намаленото на 9% ДДС води до общо увеличение от преки данъци в размер на 132 млн. лв. за 2022 г. в сравнение с 2019 г. Това става ясно от елементарна коректна справка дори от изопачено представените от НАП данни“, обясняват от бранша.

Според тях изопачението идва от факта, че в представените от приходна агенция данни в зависимост от изгодата им в различни части на таблиците им са събирани дейности с различна ставка на ДДС.

„От справката за 2022 г. липсват приходите от около 7700 луксозни обекта в хотелите, които обаче са отчетени за 2019 г. За 2022 г. не са включени малките заведения, които не са регистрира ни по ДДС заради по-ниски обороти, но съставляват огромна част от бранша“, пишат още в публичното писмо собствениците на заведения.

БАЗ и СЗБ разполагат с точен анализ на ползите от намалената ставка, който ще бъде представен пред Парламентарната комисия по бюджет и финанси както и на парламентарно представените партии.

„Материята наистина е сложна и ние вярваме, че в Парламента ще се срещнем в професионалисти, които разбират от нея и няма да се мъчат да я изопачат в полза на неясна изгода – да ощетят бюджета, за да навредят по някаква причина на сектор ресторантьорство“, заявяват от Сдружението на заведенията.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети БАЗ, СЗБ, 9% ДДС
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати