Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Ресторантьорите подкрепят мерки за изсветляване срещу запазване на 9% ДДС

Парите

Ресторантьорите подкрепят мерки за изсветляване срещу запазване на 9% ДДС

Ресторантьорите подкрепят мерки за изсветляване срещу запазване на 9% ДДС - Tribune.bg
Снимка:

Ричард Алибегов коментира, че представители на хилядите ресторанти и заведения в страната не са били представени на разговорите в Министерския съвет

Сдруженията на ресторантите, заведенията и хотелиерите подкрепят въвеждането на още мерки за изсветляване на бизнеса срещу запазването на 9% ДДС за бранша.

Финансовият министър Асен Василев днес обяви, че в новия проектобюджет за 2024 година е предвидено да се върне ДДС ставка от 20% на ресторанти и заведения, която бе намалена по време на ковид пандемията.

„Готови сме да работим с държавата и да подкрепим техните предложения за патентен данък и мерки за изсветляването на бранша. Но е хубаво финансовият министър Асен Василев да ни покани на разговори, защото двете най-големи сдружения в бранша не бяхме на срещата при премиера акад. Николай Денков“, заяви пред TravelNews Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Той отбеляза, че на срещата са били само шеф Иван Манчев, който има два ресторанта и Георги Щерев, който представлява хотелиерите и техните ресторанти чрез Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Реалните представители на хилядите ресторанти и заведения в страната не са били представени по време на разговорите в Министерския съвет. Алибегов каза, че ниското ДДС от 9% е довело до изсветляването на бранша и министърът на финансите сам може да види резултатите. Приходите в бюджета от ресторантите и заведенията през 2021 и 2022 г. са увеличени спрямо 2018 и 2019 г., преди пандемията, коментира той, но не посочи числа.

Председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов обяви, че не са съгласни едностранно да бъде вдигнат ДДС без срещи и преговори.

„При такава ситуация сме против, ще протестираме и ще отстояваме правата си. Повечето партии са против вдигането на данъка за сектора“, отбеляза той. Коларов смята, че намаленото ДДС е довело до изсветляването на бранша и вече не е най-сивият от икономиката. Той препоръча държавата да насочи усилията си към сектора на услугите – ремонти, изработка на мебели, фризьори, козметици и др.

Председателят на БХРА Георги Щерев коментира, че на срещата при премиера Денкова са се разбрали Министерството на финансите да предложи мерки на бранша, за да не бъде пипано ДДС-то. Те са свързани с въвеждането на патентен данък, като се очаква ведомството да предложи как да бъде плащан – на оборот, на маси, на столове или друго. Освен това да се плащат частично заплати на персонала по банков път. „На база на предложенията за мерки от Министерството на финансите ще ги обсъдим в бранша и ще вземем решение дали ги подкрепяме“, обясни Щерев. Той също допълни, че не са съгласни за едностранно вдигане на ДДС, което ще удари сектора.

Още при проверки през лятото данъчните се оплакали, че сегашните глоби, налагани на ресторанти и хотели за неспазване на данъчното законодателство, са неефективни. Ето защо започнало да се мисли в насока данък печалба за този бизнес да се замени с патентен данък. По предварителна информация той ще се определя по един критерий – при заведенията - брой столове, а при хотелите - брой легла. Ставката ще е различна и според местоположението на обекта. Финансовият министър Асен Василев е „за“ идеята, защото така по-лесно ще бъдат планирани приходите в бюджета.

Браншът също възприема промяната като положителна, тъй като това е опитът на много други държави в ЕС. До края на септември браншовите организации на ресторантьорите са обещали да дадат ясна справка как бизнесът се е изсветлил заради намалената ставка и вдигнатия в замяна осигурителен доход. Те считат, че цифрите в анализа са най-голямото доказателство, че намаленото ДДС трябва да се запази. Въпреки това властта изисква от ресторантьори и хотелиери изрядно счетоводство, издаване на касови бележки и спазване на трудовото и данъчното законодателство.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати