Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Бизнесът се безпокои за списъка с фирми към териториалните планове

Парите

Бизнесът се безпокои за списъка с фирми към териториалните планове

Бизнесът се безпокои за списъка с фирми към териториалните планове - Tribune.bg
Снимка:

Ние също потърсихме среща в МС, тъй като наши членове изразиха несъгласие и притеснение относно този индикативен списък на компаниите, които биха били финансирани от Плана за справедлив преход, посочи пред БНР Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му  бъдещето на въглищните централи трябва да е управляем преход, по който е постигнато обществено съгласие.

"Важно е да има диалог, в резултат на който да се стигне до добри решения. Ние настояваме този процес за представяне на предложения от предприятията да бъде рестартиран, подновен и съответно списъкът по Плана за справедлив преход - допълнен и обогатен, така че да имаме много по-богат избор, честна, състезателна процедура, в която да не се предопределя кой би участвал на база на разписани условия и индикативни списъци. Ако това е една от ползите от този протест, очевидно си е струвало затрудненията", коментира Велев. Той отбеляза, че срещата на бизнеса с премиера и министъра на енергетиката ще е утре следобед.

"Не е ясно защо ЕК упорито не иска да преразгледа ангажимента за 40% редукция на въглеродните емисии към 2026 г. спрямо 2019 г., въпреки че такъв ангажимент не е поет от други страни с повече въглища от нас", подчерта Велев. Според него това създава много сериозни проблеми за страната, която вече беше лишена, при това абсолютно неоснователно, от 4 изправни ядрени реактора.

"Бюджетът и данъчните закони трябва да бъдат обсъдени в Тристранния съвет", напомни председателят на АИКБ. Той очаква да има и неформално обсъждане и взимане предвид на техните становища.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети бизнес
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати