Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Високо напражение: Протестите и пътните блокади на енергетиците и миньорите продължават

Политика

Високо напражение: Протестите и пътните блокади на енергетиците и миньорите продължават

Високо напражение: Протестите и пътните блокади на енергетиците и миньорите продължават - Tribune.bg
Снимка:

И днес протестиращите миньори и енергетици ще блокират магистрала "Тракия" край Стара Загора. Вчера срещата им с премиера Николай Денков така и не се състоя, след отказа им да отидат в Министерския съвет.

"Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми. Няма да има решения с протести и блокади, с волно или неволно подхранване на политически амбиции. Няма решения и като се блокира ежедневието на гражданите. Териториалните планове са предадени на последната възможна дата и трябва да получат одобрение от ЕК и всички държави членки до 31 декември тази година. Всички останали държави ги предадоха отдавна, ние сме последни. Имаме точно два месеца за преговори, очакваме синдикатите за разговор по същество, за да подготвим аргументите и да поставим исканията си", заяви вчера Денков.

Протестиращите от сектора не са съгласни с териториалните планове за преход на въглищните региони и искат ясно разписан план за намаляването на мощностите на централите.

Блокадата на "Хаинбоаз" остава, очаква се днес енергетиците от "Бобов дол" да затворят и АМ "Струма".

Протестът и днес е предупредителен, но миньорите и енергетиците са категорични, че готвят по-мащабни неща.

"Пратени са плановете, ама какви са тия планове? Никой нищо не знае. Искат да унищожат енергетиката и това е основното. То вече единствено в България енергетиката работи и нея ще я приключат. Оттук - нататък и нашите деца ще избягат от България. Може би след някоя и друга година и България няма да я има", споделиха енергетиците.

"Очакваме промени. Ако не се случат промени, виждате, готови сме и на по-сериозни протестни действия, докато не се чуе нашата дума и не се върнат плановете за преразглеждане, тъй като, знаете, в тях нито има справедливост, нито има преход. Просто така са кръстени", изтъкна Здравец Евтимов, директор на въгледобивното предприятие "Мин индъстри".


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети