Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Благодарение на Инспекцията по труда: Работниците от „Спарки“ Ловеч си взеха заплатите

Парите

Благодарение на Инспекцията по труда: Работниците от „Спарки“ Ловеч си взеха заплатите

Благодарение на Инспекцията по труда: Работниците от Спарки Ловеч си взеха заплатите - Tribune.bg
Снимка:

В последните години намалява броят на ощетените лица от забавени заплати

„Всичко, което се е случило по отношение на правата на хората в Ловеч, се е случило благодарение на инспекцията по труда. Работниците бяха информирани още на 13 януари за това какво ще се предприеме и ще се случва“, заяви социалният министър Деница Сачева по повод проблемите с работници от „Спарки Елтос” в Ловеч, които поискаха дружеството да бъде обявено в несъстоятелност, а и се разбра, че не са получавали заплати, предаде БГНЕС.
„Манолова отиде там на 14 януари, събра работници и се опита да си направи пиар акция. Благодарение на ГИТ тези хора получиха 4,1 млн. лева от дължащите им се възнаграждения, работи се и с техния работодател. Поет е ангажимент пред работниците още преди Манолова да е там, тези хора да бъдат информирани дали работодателят е намерил възможност за преструктуриране в началото на февруари. Ако няма такава перспектива, тогава ще бъде инициирана процедура за несъстоятелност“, добави Сачева.
През последните три години 46.4 млн. лв. са изплатени на работници и служители, чиито възнаграждения са били забавени от работодателите, съобщиха от ГИТ.
Засиленият контрол от страна на Агенцията води и до намаляване на сумата на установените забавени възнаграждения, която през 2017 г. е била 28.4 млн. лв., през – 2018 г. - 27.3 млн., през 2019 г. вече e 17.8 млн. лв. Броят на ощетените лица също намалява от над 12 000 през 2017 г. и 2018 г. до 6250 през 2019 г.
Инспекцията по труда реагира с приоритет на всеки сигнал, свързан със забавени възнаграждения. Като се има предвид, че поне един работещ във всяко предприятие, бавещо заплати, в даден момент подава сигнал, може да се предположи, че контролните органи на Агенцията проверяват почти 100% от работодателите, които не плащат навреме.
Практиката показва, че когато работодателят има временни затруднения, той намира начин след намесата на инспекторите по труда да изплати дължимите суми на работниците и служителите си.
ИА ГИТ напомня на работниците и служителите, че имат законовата възможност да прекратят трудовото си правоотношение без предизвестие, като запазват пълни права за получаване на обезщетение за безработица, ако работодателят им забави възнаграждението. В общия случай при напускане на това основание работодателят им дължи минимум едно обезщетение в размер на една заплата. Те могат да търсят и по съдебен ред забавени възнаграждения и обезщетения.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети заплати, ГИТ

Коментари (14)

Денчо Никакви заплати не са изплатени-как може да се лъже така
17.01.2020 16:25 / Отговор
Поля Ицовска Ето на това му се вика Фалшива новина.Пишеш едно гръмко заглавие и след това изливаш кофа с ...Не ви ли е срам да си правите реклама на гърба на обикновения работник.Нищо не е изплатено
17.01.2020 17:28 / Отговор
Унуфри Деиба тяхната мамица мръсна кви пари са ни изплатили бе
17.01.2020 17:45 / Отговор
Една ощетена Тези хора са затвор!!!
17.01.2020 17:58 / Отговор
някой ха ха ха, това няма как да истинска статия
17.01.2020 17:59 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати