Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. БНБ повиши отново основния лихвен процент

Парите

БНБ повиши отново основния лихвен процент

БНБ повиши отново основния лихвен процент - Tribune.bg
Снимка:

Българска народна банка отново повиши основния лихвен процент (проста годишна лихва) в размер на 1,42%, съобщиха на сайта си от БНБ.  

„На основание чл. 35 от Закона за Българската народна банка БНБ обявява, считано от 1 януари 2023 г., основен лихвен процент (проста годишна лихва) в размер на 1.42 на сто", съобщават от БНБ.  

Българска народна банка повиши рекордно основния лихвен процент (проста годишна лихва) в размер на 1,30% на 1 декември 2022 г., съобщиха тогава от БНБ

Предходното увеличение бе на 1 октомври м.г. Тогава БНБ вдигна основния лихвен процент на 0,49%. Тогава бе съобщено, че за първи път процентът се вдига от януари 2016 г. Повишението отбелязва и най-високата стойност на лихвения процент от декември 2009 г., когато той е бил 0,55 на сто.

У нас основният лихвен процент няма пряко отражение върху лихвите по депозитите и кредитите, които се определят предимно от лихвените нива, установени от Европейската централна банка.

С увеличаването на ОЛП, обаче, ще се увеличи законната лихва за забава, която се формира като сбор от ОЛП и 10 процента. Така от 10 процента в момента лихвата за забава ще се увеличи на 10,49 процента.


 

Етикети БНБ

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети