Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. „Булгаргаз“ ще предложи поевтиняване с около 12% на газа за февруари

Парите

„Булгаргаз“ ще предложи поевтиняване с около 12% на газа за февруари

„Булгаргаз“ ще предложи поевтиняване с 12-13% на газа за февруари, каза по Нова телевизия изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов.

Първоначалните заявки бяха за спад с 30 на сто.

„Във вторник ще внесем заявление в КЕВР, в което ще прогнозираме намаление на цената на природния газ. Изпратихме писмо до МС и до Министерство на енергетиката на 31 декември, в което упоменахме каква се очаква да бъде цената на газа за февруари и март и каква ще е ликвидната дупка, която ще се появи в резултат на мораториума. Така че – ние предупреждаваме съвсем навреме”, подчерта той.

По думите му „Булгаргаз” прави всичко възможно, за да може българският потребител да има възможно най-ниската цена на газа. „Нека обаче не забравяме, че тази суровина е вносна и цената ѝ се образува по борсови цени. Следваме начина на ценообразуване, който е утвърден  от КЕВР и няма как да фалшифицираме нещо”, категоричен е Павлов. И допълни: „Съгласно Закона за енергетика ние даваме прогнозна цена за месец напред”.

„Настоящият Борд на директорите на „Булгаргаз” е назначен след конкурс от служебното правителство през месец юли миналата година. Всеки един от членовете е защитил своята концепция, спечелил е конкурса и в момента е в Съвета на директорите. Самият аз работя в компанията от 2015 година”. Така отговори на нападките, отправени към дружеството, а именно, че „хора на ГЕРБ саботират дейността му”, посочи Павлов.

„Ако погледнете резултатите на дружеството от 2015 година ще видите, че от „компания мъртвец” в момента сме основен крепител на целия газов и енергиен сектор. Работим в условията на безпрецедентна енергийна криза в Европа, където цените са изключително високи”, допълни той.

Относно азерския газ, Павлов уточни, че по договор е предвидено доставката да се извършва през интерконектора, който още не е готов. Въпреки това след преговори се внасят количества по друга тръба.

Той отхвърли твърденията, че газ от „Чирен“ се продава в Румъния, защото дружеството няма лиценз за търговия в Румъния.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема