Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Цената на парното се повишава с от 2.28% до 8.57%

Парите

Цената на парното се повишава с от 2.28% до 8.57%

Цената на парното се повишава с от 2.28% до 8.57% - Tribune.bg
Снимка:

За София увеличението е с 7.97%

Новите цени на парното, които влизат в сила от днес, бяха потвърдени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Поскъпването е с между 2.28% и 8.57%. Oт новия отоплителен сезон цената се повишава само за топлофикациите, които работят на природен газ.

Топлофикациите в Русе, Перник, Сливен и Габрово нямат промяна на цените си, защото работят на въглища.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че няма как регулаторът да подтисне цените на природния газ, защото цената на суровия петрол вече е 82.81 долара за барел и продължава да расте.

При увеличението на цената на природния газ от 1 октомври с 13.89%, цената на парното и топлата вода за потребителите също обективно расте“, посочи той.

Възможностите за промяна на тази неблагоприятна тенденция за постоянно увеличение на цената на петрола и респективно увеличаване на цената на природния газ у нас са три, обясни Иванов.

Първо, страната ни да използва логистична подкрепа от Брюксел при преговорите с руската компания доставчик Газпром експорт. Но според експерта цените, по които се доставя в страната руски газ в момента, са едни от най-ниските в Европа и не можем да очакваме сериозна редукция.

Второ, в преговорите с Газпром следва да се използва и обстоятелството, че ЕК е констатирала нарушение на Третия либерализационен пакет от страна на румънската Транс газ, която не осигурява капацитет на мрежата си за износ на природен газ, в т.ч. и румънски. Така северната ни съседка, която на 95% задоволява собственото си потребление от местен добив, е поела ангажимент компанията й Транс газ да предостави от 1 юли следващата година капацитет за 1.5 млрд. куб. м природен газ, който може да бъде усвоен и от българската Булгаргаз, ако договори с Румъния, например, по-ниска цена на синьото гориво от тази на Газпром.

Трето, Транс газ да гарантира на 31.12.2019 г. още 1.8 млрд. куб. м. капацитет на мрежата си за доставка на природен газ на станция Кардам, която е на наша територия, като заявените от българската страна количества природен газ няма да се товарят с допълнителни такси от румънския оператор на мрежата. Така България ще може да използва и междусистемната си връзка с Румъния при Кардам за внос на природен газ от Европа в края на следващата година, ако това ни е изгодно.

Автор: Моника Гаджанова


 

Автор

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети