Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Делян Добрев към шефа на НЕК: Защо американските централи работят на половин мощност?

Парите

Делян Добрев към шефа на НЕК: Защо американските централи работят на половин мощност?

Снимка:

Колкото повече работят ТЕЦ-овете, толкова по-малко разполагаемост плащаме

Националната електрическа компания да представи анализ за работата на американските централи (ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ и AES Гълъбово ) и водноелектрическите централи (ВЕЦ). Това поиска депутатът от ДПС Рамадан Аталай по време на блиц контрол на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред комисията по енергетика, пише сайтът 3E.

 Предложението бе направено, след като в самото начало председателят на енергийната комисия Делян Добрев отправи остри критики към изпълнителния директор на   Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев за начина, по който управлява електроенергията, предоставяна за регулирания  пазар.

Как се управлява от Националната електрическа компания (НЕК) енергията за регулирания пазар ? Днес има фрапантен случай, в който американските централи работят на половин мощност, а ние плащаме разполагаемост.... се обърна остро председателят на енергийната  комисия Делян Добрев към изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев.

Той се позова на данни още от миналата година, обяснявайки, че тогава централите са работили по-малко с 660 хил.МВтч. Към края на годината са по-малко и тогава спестихме енергия от ВЕЦ (водноелектрическите централи).

Колкото повече работят американските централи, толкова по-малко разполагаемост плащаме, каза Добрев, като обясни, че от това се спестява от цената на електроенергията за ВЕЦ, която е доста по-скъпа. Базирайки се на данните за постъпилите количества на регулирания и свободния пазар, Делян Добрев коментира, че ако НЕК е пуснала не енергията от ВЕЦ , а тази от американските централи,  цената на пазар „Ден напред“ е щяла да бъде не 101 лева, а 80 лева с ден за доставка 31 януари.

Председателят на енергийната комисия направи остра забележка на изпълнителния директор на НЕК по отношение на това как и къде да продава цената от ВЕЦ-овете. В допълнение стана ясно, че това е заради високото производство от ВЕИ днес – над 80 МВт. „Днес помпите, които бяха пуснати на Белмекен, бяха по разпореждане на ЦДУ заради огромното количество ВЕИ и бе свален и товара на американските централи“, обясни изпълнителният директор на НЕК.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив