Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Теменужка Петкова: Нямаме вина за високите цени на индустриалния ток

Парите

Теменужка Петкова: Нямаме вина за високите цени на индустриалния ток

Бизнесът предупреди за поскъпване на стоки и услуги заради ел. енергията

Извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество разгледа състоянието на енергийния сектор. Бизнесът и синдикатите предупредиха, че по-високите цени на индустриалния ток на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите, и ще доведат до по-висока инфлация, задържане на заплатите и до обедняване на българските граждани.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев призоваха за спешни мерки, за да се предотврати това.

„Парите, които трябва да платим за увеличение на заплатите, ще ги платим като увеличена цена за енергопотреблението и несъмнено такова увеличение няма как да не бъде прехвърлено на домакинствата“, посочи Васил Велев.

„Енергийната несигурност влияе негативно върху икономиката – предприятия затварят, има отказ от увеличение на заплатите заради неяснотата на цените на електроенергията“, допълни картината и Пламен Димитров.

Енергийният министър Теменужка Петкова категорично отрече твърденията, че шоковото поскъпване на цената на индустриалния ток е заради лошо управление на държавната енергетика.

„Цените на българската енергийна борса са най-ниски в Европа. Бизнесът изрази съмнения, но това са фактите“, коментира министър Теменужка Петкова.

Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев припомни, че от началото на тази година държавният регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране, има правомощията да разследва случаи на търговски сделки на борсата. За тази цел на регулатора се отпуска допълнителен бюджет и ще се назначат разследващи специалисти.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема