Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Диян Стаматов: Бюджетът за образование за 2024г. е измъчен, оскъден и разпилян

Парите

Диян Стаматов: Бюджетът за образование за 2024г. е измъчен, оскъден и разпилян

Диян Стаматов: Бюджетът за образование за 2024г. е измъчен, оскъден и разпилян - Tribune.bg
Снимка:

Бюджетът за образование за 2024 година е измъчен, оскъден и разпилян, се казва в позиция на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България/СРСНПБ/.

"Предложеният проект за бюджет за 2024 година в частта предучилищно и училищно образование изглежда “в насипно състояние”. Някак си, държавата иска да даде средства, но не точно сега!", уточнява председателят на Съюза Диян Стаматов. Той посочва, че в системата на народната просвета в България са силно притеснени от финансовия “миш-маш”, който е предложен, облечен в законова рамка.

"От една страна, уж се цели запазване на тенденцията за увеличение на заплатите с не по-малко от 125 % от средната работна заплата, а от друга страна се предлагат средства за увеличение с едва 8 %, при реална промяна на средната работна заплата с 13-14 %. Държавата дава 5 % повече пари за стандартите за училищата, а ни кара да увеличим заплатите с 8 %. За трета година, всички държавни субсидии, стигат да покрият разходите само за заплати, ако все пак нещо минимално остане, то се разпределя за отопление, осветление и елементарна издръжка", недоумяват от СРСНПБ.

В позицията на организацията се настоява категорично за уточняване между двете четения на закона за държавния бюджет на средствата за единен разходен стандарт и тяхното увеличение минимум с 10 %, в сравнение с тези от 2023 г.

"Според нас, увеличението на заплатите на педагогическите специалисти, трябва да е минимум с 13 % -14 %, колкото е реалната промяна на средната работна заплата, според Националния статистически институт, към момента. Всякакви по-малки промени във възнагражденията ще са неправилна позиция и няма да доведат до достигане на поставената, от самите депутати, цел за трайна тенденция по отношение на средната работна заплата в страната", предупреждават работодателите в образованието.

От СРСНПБ не подкрепят заложената промяна в член 94 от закона за държавния бюджет и въвеждането на ново правило в прерогативите на общинските съвети, тъй като многообразието на образователните институции е изключително голямо и нов опит за финансова централизация, приложена без професионален дебат в гилдията е изключително прибързано.

"Одобряваме предвидените средства за увеличение на разходите за храна и издръжка на децата и учениците в образователните институции. Според нас средствата за нови учебници и учебни комплекти от I до VII клас и познавателни книжки за децата в детските градини, и безплатните учебници до XII клас от учебната 2024/2025 г. са прекалено завишени и е проявена интересна щедрост.

Положително приемаме предвидените средства за двете нови Национални програми за присвояване, надстрояване и реконструкция, както и за  изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони. Позитивно е наличието на средства по Национална програма за извънкласните дейности. Все още има време, между двете четения, за създаване и финансиране на нови национални програми, като например за осъвременяване на дворове на детските градини и създаване на площадки по пътна безопасност във всяка детска градина и във всяко училище", настояват от Съюза на работодателите в образованието.

В заключение от Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България приемат предложения проект за бюджет, но настояват да бъдат чути предложенията им за промени, между двете четения, и да бъде направен елементарен опит за реално поставяне на образованието като приоритет, а не само като слоган!

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети