Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Дянков: Никакъв шанс да влезем в еврозоната от януари 2024-а

Парите

Дянков: Никакъв шанс да влезем в еврозоната от януари 2024-а

Дянков: Никакъв шанс да влезем в еврозоната от януари 2024-а - Tribune.bg
Снимка:

„Донякъде това е бюджет на БСП. Мерките, които са вътре в актуализацията, реално се харесват от социалистите и по-скоро това са леви мерки. Това не са нито антикризисни, нито антиинфлационни, част от тях са социални мерки, които е хубаво да ги има, но може би не в този момент“.

Това каза пред БНР бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Неразумно е да се обявява още в началото на годината, че ще има актуализация на бюджета и тя се налага заради въвеждането на реформи. Реформи реално няма. Финансовият министър (Асен Василев) сега казва, че сме в окото на кризата и това е антикризисна актуализация. Не се налагаше това да стане. Мерките, които сега се вземат, можеха да се вземат и с нормалната процедура по формиране на бюджета в края на миналата година”, счита той.

„Този бюджет трябваше много сериозно да погледне върху темата дали може да се намали инфлацията. От една страна, за да е по-лесно на българските граждани, а от друга - за да имаме какъвто и да е шанс, за да влезем в еврозоната. Това не стана и ние нямаме никакъв шанс да влезем от януари 2024 г. в еврозоната, каквото и да говори правителството“, коментира бившият финансов министър и добави, че динамиката на инфлацията у нас е негативна, както негативен е и дългът ни, а дефицитът също е проблем.

„По два от трите основни критерия не изпълняваме изискванията и с лоша динамика. Това е най-важното. Иначе можем да се пазарим с ЕЦБ, ако показваме различна динамика, а такава няма”, каза Дянков.


Топ новини

виж още
Актуална тема