Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕК опроверга Христов: Не може да продавате руски петрол

Парите

ЕК опроверга Христов: Не може да продавате руски петрол

ЕК опроверга Христов: Не може да продавате руски петрол - Tribune.bg
Снимка:

Временното изключение за България за внос на руски петрол по море не е направено, за да го продава тя на други държави, коментира днес ЕК. Изявлението идва само ден след като служебният министър на енергетиката Росен Христов, заяви, че няма изискване на Брюксел да не продаваме внесените руски горива.

„Дерогацията не изисква ограничаване на търговията“, категоричен беше Росен Христов пред БТВ.

ЕК обаче днес уточни: „Заради специфичното си географско положение, България получи дерогация от санкциите за внос на руски петрол по море за ограничен период от време, до края на 2024 година. Много е важно обаче, че това изключение за България се прави, заради специфичното й географско положение, а не за да го продава на други държави-членки или на трети страни“, заяви Даниел Фери, говорител на ЕК.

Забраната за внос на руски нефт в ЕС беше включена в шестия пакет санкции на Брюксел срещу Русия заради войната в Украйна. Пакетът беше приет през юни тази година и забранява покупка, внос и трансфер на руски нефт и на редица петролни продукти от Русия към ЕС. Временното изключение за България е до края на 2024 г.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати