Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Експерт: Поскъпването на горивото ще продължи в следващите дни

Парите

Експерт: Поскъпването на горивото ще продължи в следващите дни

Експерт: Поскъпването на горивото ще продължи в следващите дни - Tribune.bg

„Очакванията в краткосрочен план са петролът да продължи да се увеличава“. Това коментира за БНР председателят на Петролната и газова асоциация Живодар Терзиев.

Той подчерта, че влияние за това оказват и сигналите, които идват от Европейската комисия за евентуално ембарго върху руския петрол. Според Терзиев има надежда в по-дългосрочен план за успокояване на пазарите.

„Цените на горивата в България са на високи нива от гледна точка на потребителските възможности“, призна още председателят на Петролната и газова асоциация.

По думите му световните пазари в последните дни бележат устойчив ръст с около 30$ дневно в стойността на дизела.

Той коментира и спрените доставки на „синьо гориво“ за България.

„Проблемът в настоящата ситуация е, че българската индустрия работи без да знае цената на газа, който използва.“ ,подчерта  Живодар Терзиев и увери, че българският пазар на газ не е ограничен и количества има, но проблем остава липсата на яснота за стойността му.

Общо 7 оферти от трима доставчици на природен газ е получило дружеството „Булгаргаз“. От своя страна то ще изчисли цената, която да поиска от КЕВР за газа през май, а от своя страна регулаторът трябва да вземе решение на 10 май.

Според Живодар Терзиев българската страна е трябвало да гарантира резервни доставки в случай на спиране на руския газ.

„От друга страна обаче, ако руснаците не бяха спрели газа, България нямаше да може да получи и плати и двете количества“, обясни Терзиев.  


Топ новини

виж още