Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Експерт: Високата инфлация се отразява сериозно върху хората с ниски доходи

Парите

Експерт: Високата инфлация се отразява сериозно върху хората с ниски доходи

Експерт: Високата инфлация се отразява сериозно върху хората с ниски доходи - Tribune.bg
Снимка:

„Високата инфлация и галопиращите цени оказват по-сериозно влияние върху хората с по-ниски доходи, хората, които получават доходи, които едва покриват месечните им нужди. Тези хора, заради увеличените разходи, основно за храни, горива, отопление в момента се чувстват все по-затруднени". Това коментира пред БНР консултантът Тихомир Тошев от Кредит център. "Хората с по-ниски доходи орязват стандарта си на живот".  

Според Тошев цените на горивата не възпрепятстват българите да пътуват за празниците, а хипермаркетите са пълни и скъпото агнешко се купува.

„Всичко това показва, че в една част от българите имат запас от спестявания, които те ползват в момента, за да покриват тази разлика в цените. Това няма да може да продължи много".

Спестяванията на 80% от хората са до 10 000 лева, посочи Тошев. „И е много вероятно в следващите месеци до година да се стопят, ако доходите им не започнат да растат. Работодателите, които държат на служителите се, започват да коригират възнагражденията в посока нагоре, за да компенсират инфлацията".

„Безработицата в момента е на рекордно ниско ниво. Много фирми обявяват свободни работни места за бежанците от Украйна", отбеляза Тихомир Тошев. По думите му търсенето на работна ръка в повечето сектори е много активно, а според проучване около 20 на сто от смятащите, че доходите им са с понижена покупателна способност, активно търсят нова работа.

Хората свалят разходите си за храна, с приоритет са сметките и вноските по кредитите, а ако останат пари – те отиват за дрехи и почивки, поясни Тихомир Тошев.

Кредитният пазар продължава да бъде активен, има сериозен ръст на ипотечното кредитиране от началото на годината, ръст има и при потребителското кредитиране, стана ясно от думите на експерта.

„Очаквам, че и тази година ще остане година на ниските лихви в България. От средата на следващата година е много вероятно и при нас лихвите да тръгнат леко нагоре".


Топ новини

виж още
Актуална тема