Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Експерт: За шест месеца Българската петролна рафинерия не може да започне да обработва друг вид петрол

Парите

Експерт: За шест месеца Българската петролна рафинерия не може да започне да обработва друг вид петрол

Експерт: За шест месеца Българската петролна рафинерия не може да започне да обработва друг вид петрол - Tribune.bg
Снимка:

„Логистически и практически е абсолютно невъзможно да се справим без рафинерията”. Това заяви Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация коментира пред Нова телевизия. На въпроса какво ще стане ако България не успее да защити позицията с изключението при петролно ембарго, той отговори, че ще има големи затруднения на пазара.

„За шест месеца Българската петролна рафинерия в никакъв случай не може да започне да обработва друг вид петрол. В момента тя не може да работи с по-малко от 50-60% руски нефт – така е настроена”, твърди експертът. По думите му едно нейно пренастройване би спряло дейността й за два-три месеца. Светослав Бенчев обясни, че при планов ремонт, рафинерията предвижда запас, за да попълни липсата на пазара по време на преустановената й работа. В момента такъв запас няма. За да се пренастрои рафинерията сега, трупането на запас от горива би отнело поне година и половина.

Бенчев коментира и отстъпката от 25 ст./л., която властта предвижда за зареждане на гориво от частни лица до 50 л. Той заяви, че се обсъждат различни варианти, по които реално отстъпката да стига до хората.

Експертът обясни, че във Франция приспадат сумата директно на касата в бензиностанцията. В Гърция се дават по 60 евро на домакинство.  


Топ новини

виж още