Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Eленко Божков: Ще бъде подписан договор за нови 2 блока на АЕЦ "Козлодуй"

Парите

Eленко Божков: Ще бъде подписан договор за нови 2 блока на АЕЦ "Козлодуй"

Eленко Божков: Ще бъде подписан договор за нови 2 блока на АЕЦ Козлодуй - Tribune.bg
Снимка:

Ще бъде подписан договор за нови 2 блока на АЕЦ "Козлодуй" по технология AP 1000 с "Уестингхаус", обяви пред медии след участие на конференция за развитието на ядрената енергетика у нас служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков.

Основните цели, които си поставя министерството с подписването на този договор са - максималното участие на българската индустрия в изграждането на двата блока, максимално използване на съществуващата инфраструктура, както и добра цена на целия контракт.

Във връзка с изграждането на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" предстои подписването на междуправителствено споразумение между България и САЩ за изграждане на такива ядрени мощности. Преди да бъде подписано това споразумение, то трябва да бъде нотифицирано от Европейската комисия, а след подписването му от двете правителства трябва да бъде ратифицирано от българския парламент. 

Същият инженерингов договор предстои да бъде разработен и подписан с френската енергийна компания "Електрисите дьо Франс" (EDF) за изграждане на два блока от по 1000 мегавата, като се използва съществуващото на площадката в Белене руско оборудване за ВВЕР-1000. Предстои доизграждането им с френска конвенционална технология. По същия начин, както със САЩ, ще бъде подписано междуправителствено споразумение между България и Франция за изграждането на тези два ядрени блока на площадката в Белене.

Договорите касаят единствено и само предпроектно инженерингово проучване, а не строителство, уточниха от министерството. Както е известно, решенията за строителство на такъв тип стратегически обекти могат да бъдат взети само от Народното събрание.

Целта на предпроектните инженерингови проучвания и анализи е да се установят всички технически и икономически параметри на евентуалните проекти за нови ядрени мощности, включително и какви са опциите за използване на съществуващото оборудване чрез интегриране в съвременна цялостна система. Всички тези данни ще бъдат предоставени на следващото редовно правителство и на парламента, където реално ще се вземе окончателното решение за развитие на проектите, базирано на реални технико-икономически показатели, а не на политически пристрастия. Тези проекти са от стратегическо значение за енергийната и националната сигурност и е редно преди окончателно решение, да се оценят детайлно всички възможности.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети