Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Емил Хърсев: Фирмите масово рефинансираха старите си заеми и изнесеното за ББР не буди тревога

Парите

Емил Хърсев: Фирмите масово рефинансираха старите си заеми и изнесеното за ББР не буди тревога

Емил Хърсев: Фирмите масово рефинансираха старите си заеми и изнесеното за ББР не буди тревога - Tribune.bg
Снимка:

Банката не e част от бюджета, парите в нея не са на данъкоплатците, посочи финансистът

„Фирмите масово рефинансираха старите си заеми, които са сключени в друга обстановка, когато икономиката работеше преди пандемията, работеше с тенденция към нарастване, тогава лихвите бяха по-високи, след това лихвите паднаха, в момента в целия свят лихвите са отрицателни, естествено, че те намаляват“, коментира пред БНР финансистът Емил Хърсев във връзка с изнесеното от икономическия министър за нови кредити с намалени лихви на ББР.

Финансистът изтъкна, че това не го тревожи и че няма нищо ненормално лихвите да се променят и фирмите да търсят рефинансиране при по-добри условия.

„Това, че една банка е кредитирала големи кредитополучатели, не е непременно нещо страшно, напротив, имаше си проекти, които изискваха по-голямо финансиране, тук по-скоро трябва да водим спора - дали Българската банка за развитие е с предназначение да кредитира малък и среден бизнес. Тя очевидно не е правена по начин, по който може да изпълни тази функция“, бе категоричен експертът.

Той поясни, че ББР е малка като физически обем спрямо банки, които кредитират малък и среден бизнес по света. „Въпросните финансови институции имат мрежа от клонове, като спестовните каси в Германия, докато ББР има една локация с един малък кръг от персонал, за да може да си позволи да е сериозен участник на пазара за малък и среден бизнес пряко, увери Хърсев. Според него банката би могла да финансира малък и среден бизнес у нас чрез партньорски програми през други кредитни институции, което следва да се направи.

„Но ние трябва да се замислим и кой би кредитирал и големия бизнес, кой би решавал като финансова институция и проблеми на държавата по финансиране на големи отрасли, като военно-промишления комплекс – някой трябва да го финансира и това, а този бизнес е забранен за частните банките за финансиране“, допълни Хърсев. Той уточни, че ББР не част от бюджета, както и че парите в нея не са на данъкоплатците.

„Средствата във всяка банка се събират във финансовия пазар, сключват се договори с кредитори. Има чуждестранни финансови институции, с които ББР има заеми и оттам е привлякла ресурс. Този ресурс е част от финансовите средства на кредитния пазар, а не като част от бюджета. Тя не е част от бюджета, там не са парите на данъкоплатците“, подчерта икономистът. Според Хърсев е изключително важно да я има банката, защото тя е необходима.

„На нас ни липсва примерно механизъм на държавен фонд за инвестиране в приоритетни за държавата проекти, в Китай има трилиони в такива фондове", припомни финансистът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети