Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Енергиен експерт: Трябва да се намери вариант за подпомагане на домакинства и компании

Парите

Енергиен експерт: Трябва да се намери вариант за подпомагане на домакинства и компании

Енергиен експерт: Трябва да се намери вариант за подпомагане на домакинства и компании - Tribune.bg
Снимка:

„Есента е пред нас. Трябва да се намери вариант за подпомагане на домакинства и компании. Проблемът е европейски. Залагането на национални решения няма да е добър вариант, защото означава тотално нарушаване на пазарни принципи“, поясни в интервю за БНР Калоян Стайков, енергиен експерт от Института по енергиен мениджмънт.

„Мерките не трябва да са национални, защото това изкривява пазарните взаимоотношения. И второто важно нещо – трябва да се дават помощи на тези, които реално имат нужда от тях, а не помощи на капак, на всички поравно“, посочи той.

„Налагането на таван на цените на природния газ насърчава употребата му в момент, когато е дефицитен в целия свят, не само в ЕС, и това обръща икономическата логика с главата надолу“, заяви Калоян Стайков.

Според него се запазва тенденцията ЕС твърде дълго да обсъжда различни предложения, да отлага тяхното решение във времето, което намалява ефективността им и запазва висока несигурност на пазарите.

Делът на руския газ във вноса на ЕС е около 10%. Налагане на таван на цената само за един доставчик също поражда проблем – „ЕС да се окаже и без този газ“, отбеляза Стайков.

„Ако страните са готови за такава жертва, просто могат да кажат – забраняваме вноса и няма нужда да си играем на такива дребни номера“, посочи той.

По думите му таван на цените за един доставчик би провокирал у другите въпроса кога това ще се случи и на тях.

Стайков е категоричен, че таван на цените в Европа ще доведе до пренасочване на доставките към други региони, където търсенето също е голямо.

„Като започне да налага тавани на цени, естествено, че доставките ще секнат. Въпросът е защо някой доставчик би доставял на Европа при по-ниски цени, тоест при таван на цените, при положение, че може да го продаде някъде другаде на по-високи?“, допълни той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати