Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Енергийната система е готова за зимния сезон

Парите

Енергийната система е готова за зимния сезон

Енергийната система е готова за зимния сезон - Tribune.bg
Снимка:

Няма вариант за поскъпване на тока, увери Теменужка Петкова

Министерството на енергетиката извърши проверки в трите ЕРП-та и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), за да провери готовността им за есенно-зимния сезон. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви пред ресорната парламентарна комисия, че електроенергийната система на страната е в добро състояние и готова да посрещне есенно-зимния сезон.

30% от производството на ток у нас се осъществява от централите на въглища. Това са 4 000 мегавата, като 1/3 от тях се произвеждат от държавната компания ТЕЦ „Марица-Изток“ 2.

Според европейски директиви централата е задължена, да изкупува въглеродни емисии. Те представляват специфични екотакси, с които се ограничава работата на тези производствени мощности, които замърсяват въздуха. Особеното е, че според договорите с американските централи, НЕК заплаща цената на тези въглеродни емисии. Това обаче не се случва, а държавната ТЕЦ-2 е оставена сама да покрива този разход.

Министър Петкова успокои, че ТЕЦ „Марица-Изток 2“ е в отлично техническо състояние. За последните 12 години са инвестирани 1 млрд. лв. за поставяне на сероочистващи инсталации.

„В началото на годината, обаче цената на емисиите, които държавния ТЕЦ купува, са били осем евро, а преди три седмици тази цена нараства до 25 евро. Ако ценовите нива се запазят около 25 евро, това което ТЕЦ „Марица-Изток 2“ трябва да плати, за да купи емисии за следващата година е малко над 466 млн. лв.“, съобщи министър Теменужка Петкова.

Тя поясни, че ако тези емисии не бъдат закупени, по директиви и правила на ЕС ТЕЦ-2 няма право да работи или ако работи, трябва да плаща съответните глоби.

Според министър Петкова „тези мощности страната ни не може да замести с нищо друго“. За да запазят централата, от НЕК в момента я ползват като подвърхова мощност или горещ резерв.

Така от 7 блока, работят един-два. Държавната централа ще работи и през зимата, като Българският енергиен холдинг ще закупи емисиите за ТЕЦ-2, което автоматично увеличава дълговете на ТЕЦ „Марица-Изток“ 2 към холдинга.

Няма вариант да поскъпне тока, успокои енергийният министър и напомни за последното ценово решение на КЕВР, с което цената на тока остава непроменена до 1 януари, а по прогноза и след това.

По отношение на „Марица Изток“ 2 ще се търси вариант съвместно с други държави като Полша, чиито въглищни централи осигуряват 80 на сто от потреблението на ток и също са на ръба на оцеляването. Има възможност да се кандидатства пред ЕК за одобрение на „стратегически резерв“. Ще се търсят варианти в тази посока, посочи енергийният министър.

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още