Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕС с внос на въглища, нефт и газ от Русия за над 100 млрд. евро

Парите

ЕС с внос на въглища, нефт и газ от Русия за над 100 млрд. евро

ЕС с внос на въглища, нефт и газ от Русия за над 100 млрд. евро - Tribune.bg
Снимка:

Страните от ЕС са внесли въглища, нефт и газ от Русия на стойност над 100 млрд. евро след нахлуването в Украйна през февруари, като част от по-високото общо потребление на изкопаеми горива в блока досега през 2022 г., изчисли независима изследователска група от Хелзинки, пише „Файненшъл Таймс“, цитирани от Фокус. 

Макар че Европа продължава да плаща на Русия за газ толкова, колкото и през първата половина на 2021 г., поради рязкото покачване на цените, тя е получила малка част от газа, заяви Центърът за изследване на енергията и чистия въздух (Crea).

Но оценяваният като цяло 11-процентен спад на общото потребление на газ в блока през първата половина на годината е бил компенсиран от увеличението на използването на нефтопродукти с 8%, на каменни въглища със 7% и на лигнитни въглища с 12%, въз основа на данните на правителствената агенция Евростат.

В резултат на това емисиите на въглероден двуокис в ЕС вероятно са се увеличили с около 2% през първата половина на годината, смята Crea.

Евростат отчете: 37,4 милиарда евро е дефицитът на ЕС през второто тримесечие

В световен мащаб през юли и август се наблюдава увеличение на производството на електроенергия от въглища и газ, тъй като рекордната суша и горещините повишиха търсенето на електроенергия.

„Не можем да бъдем сигурни дали сме достигнали пика на въглищата и газа в енергийния сектор. Емисиите в световния енергиен сектор все още достигат рекордни стойности, докато трябва да намаляват много бързо. Същите изкопаеми горива, които ни тласкат към климатична криза, предизвикват и глобалната енергийна криза", заяви Малгожата Виатрос-Мотика, старши анализатор по въпросите на електроенергията.

ЕС продължава да бъде най-големият вносител на изкопаеми горива от Русия, въпреки че общите количества са намалели наполовина от началото на инвазията.

Крайъгълният камък от 100 млрд. евро подчертава как Москва продължава да черпи приходи от същите държави, които се опитват да я изолират. Въпреки че вносът на газ в ЕС е намалял значително, а вносът на въглища вече е преустановен, откакто санкциите влязоха в сила през август, по оценки на Crea ЕС все още внася руски изкопаеми горива на стойност около 260 млн. евро на ден.

"Макар да се ограничават цените и да се ограничава вносът от Русия, от съществено значение е европейските държави да ускорят прехода от изкопаеми горива към чиста енергия. Тази година разкри, че зависимостта от изкопаемите горива е основна уязвимост на националната сигурност и икономиката", заяви водещият анализатор на Crea Лаури Миливирта.

Купуването на петрол от Индия и Китай също е компенсирало по-голямата част от спада на руските доставки за Европа, показва скорошен анализ на Financial Times на наличните данни, като най-големият ръст на обема идва от Индия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати