Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕЦБ повиши прогнозите си за икономическия растеж, инфлацията ще е временна

Парите

ЕЦБ повиши прогнозите си за икономическия растеж, инфлацията ще е временна

ЕЦБ повиши прогнозите си за икономическия растеж, инфлацията ще е временна - Tribune.bg
Снимка:

Очаква се потребителските цени в еврозоната да се повишат с 2,2 % през 2021 г., но скокът на инфлацията се очаква да бъде само временен, заяви ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард.

„В средносрочен план се предвижда инфлацията да остане доста под целта ни от 2 процента“, каза тя пред журналисти, като Европейската централна банка повиши също прогнозата си за инфлация за 2022 г. до 1,7 %, а за 2023 г. до 1,5 %, съобщи АФП.

Европейската централна банка повиши прогнозата си и за икономически растеж през 2021 г., тъй като възстановяването на еврозоната набира скорост след облекчаването на много ограничения в пандемията. „Сега се очаква икономиката на еврозоната да нарасне с 5% тази година, спрямо 4,6% в последната прогноза, и с 4,6% през 2022 г., малко надолу от 4,7%. Прогнозата за 2023 г. остава непроменена при 2,1% ръст,“ каза Кристин Лагард.

„Производството в еврозоната ще надхвърли нивата отпреди пандемията до края на тази година“, заяви още президентът на Европейската централна банка, тъй като темповете на възстановяване на блока се увеличават.

„Високите нива на ваксинация означават, че пандемията вече е по-малко тежка, което позволява на икономиките да отворят отново и потребителите да харчат повече“, допълни Лагард, но предупреди, че вариантът на коронавируса Делта все още може да „забави пълното отваряне на икономиката“.

Решението на Европейската централна банка да забави темповете на покупките на облигации при извънредни ситуации не се равнява на „намаляване“, заяви президентът.

„Размерът и крайната дата на схемата от 1,85 трилиона евро (2,2 трилиона долара) остават непроменени“, потвърди Лагард.


Топ новини

виж още
Актуална тема