Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Финансовият министър: В бюджета за 2022 г. лимитът да теглим дълг е 10-12 милиарда

Парите

Финансовият министър: В бюджета за 2022 г. лимитът да теглим дълг е 10-12 милиарда

Снимка:

„Лимитът да теглим дълг догодина ще е 10-12 милиарда. Това е дълговият резерв. Не казвам, че ще го теглим, но ще го заложим“, обяви служебният министър на финансите Валери Белчев в рубриката „Властта говори! Открито” във Facebook. Той отбеляза, че би планирал заем с международна емисия дългови книжа.

„До края на годината държавата няма да тегли нов дълг“, обясни министърът. Според него е възможно да завършим годината с минимален бюджетен излишък.

Относно това дали се очаква покачване на данъците, финансовият министър бе категоричен, че в предложения от служебното правителство бюджет не се предвижда данъците да се вдигат.

В проекта за бюджет на служебния кабинет не се предвижда намаляване с 10% на разходите, за да не се съкращават служители. Освен това е заложено увеличение на заплатите с 5%.

Министър Белчев определи като интересна идеята  минималната заплата да е процент на средната заплата. Той направи уговорката, че това не може да стане от утре, а плановете са да влезе от 2023 г. За него диференцирана минимална заплата по региони е нещо, „което би разбъркало системата сериозно“. Той вижда смисъл в тази идея, но процесът за подготовка бил твърде дълъг.

„Разглеждаме специални механизми за ограничение на износа, като мярка срещу цените на еленергията“, обяви Белчев и направи уговорката, че това е тежък процес. За да се получи разрешение от ЕК за тази стъпка са нужни от 1 до 3 месеца.

Във връзка с получаването на заработените пари в плик, Белчев смята, че проблемът не е едностранен. „Механизмите, които обсъждаме е да се създадат стимули и санкции, хората, които приемат такива пари да не могат да се ползват от определени привилегии. Доста голям процент от заплатите в плик се дават в ресторантьорството“, коментира финансистът.

По повод детските добавки, Белчев смята, че „да раждаш деца не е бизнес“, а правителството прави, каквото може и надбавките се повишават с 20%, „което не е никак малко“.

„Министерството на финансите/МФ/ е длъжно да внесе предложение за бюджет за 2022 г.", посочи министър Валери Белчев. Той се спря и на критиките, че финансовото министерство не е изчакало бъдещият кабинет да си направи разчети и да предложи бюджет за 2022г.

„Това, че няма редовно правителство, не значи, че финансовото министерство ще спре да работи. Законът изисква МФ да внесе бюджет. Длъжни сме да внесем бюджет. Отговорност на политическите партии е да решат, какво ще направят с него”, изтъкна Валери Белчев.

Той се обоснова и с факта, че преговорите за съставяне на правителството все още не са приключили.

„Нямаме правото да ги чакаме”, смята Белчев. Експертите на министерството са се запознали с договореното между партиите и МФ е отразило договорки в проектобюджета.

„За реформи не можем да говорим от позицията на служебен кабинет. Това, за което искаме да се погрижим, е доходите на българите да не намаляват и да не страдат от покачването на цените”, уточни Белчев. По думите му е особено важно абсолютната стойност на доходите на пенсионерите да не спадат. Финансист №1 на държавата обясни, че досега минималната пенсия е 300 лв. с добавка от 120 лв.

„Нашата цел е да продължим да изплащаме същите средства”, увери министърът. За да не намалеят парите за пенсионерите след падането на ковид мерките, МФ предлага базовата пенсия да стане 370 лв., като остатъкът до настоящата надбавка, да бъде нова ковид помощ. Така според него след края на кризата, в най-лошия случай минималната пенсия ще остане 370 лв.

Министър Белчев подчерта, че инфлацията притеснява всички, но тя не е толкова висока и той не очаква шоково покачване на цените.   

 


Топ новини

виж още

Актуална тема